Cresterea pretului la petrol este un sprijin pentru agricultura ecologica, pentru ca fermierii de subzistenta, cel putin in Romania, nu mai au acces din punct de vedere financiar la substantele chimice de sinteza si se intorc la metodele traditionale, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.
‘Tot ce inseamna ingrasamant chimic si mare parte din pesticide se obtin pe baza de petrol, or, stie toata lumea ca acest pret al petrolului continua sa creasca si eu consider ca este un sprijin divin pentru agricultura ecologica pentru ca, cel putin in Romania, micii fermieri de subzistenta nu mai au acces din punct de vedere financiar la substantele chimice de sinteza si se intorc la metodele traditionale, iar asta nu face decat sa fie bine pentru pamant, pentru sanatatea celor care consuma astfel de produse alimentare’, a declarat, joi, Marian Cioceanu, la conferinta ‘Agricultura ecologica – sensul divin al agriculturii?’, care a avut loc miercuri si joi la Salonic.
In context, acesta a atras atentia ca daca Romania va reusi sa aiba o politica prin care sa usureze si sa legifereze prin certificare aceste productii ecologice din sistemul traditional atunci va avea si pentru consumul intern, dar va putea si sa exporte produse cu valoarea adaugata foarte mare, ceea ce va crea o situatie mai buna in plan social pentru fermieri.
‘Marea problema este sa putem explica tuturor partilor interesate ca aceasta este o cale buna si sa le prezentam mijloacele si argumentele, ca sa-i determinam sa urmeze aceasta cale a agriculturii ecologice’, a precizat presedintele Bio Romania.
El a subliniat ca s-a demonstrat ca aceste tehnologii ecologice, aflate in armonie cu mediul inconjurator, sunt mai ieftine decat tehnologiile clasice, conventionale, prin chimizare. De exemplu, o metoda traditionala de inlocuire a erbicidarii la grau este inlocuirea dispozitivelor de pulverizare a pesticidului cu o tesala de buruieni, care nu costa nimic si care nu afecteaza nici plantele si nici solul.
‘Se stie ca dupa ce semeni graul, intr-o anumita faza de dezvoltare a acestuia, apar primele buruieni. Atunci se trece cu un tractor care are montate niste rezervoare conectate la niste duze si se pulverizeaza un erbicid care, in contact cu buruienile, le distruge, iar graul, aparent, nu este afectat. Totusi, in intimitatea ei si in buna desfasurare a plantei, tot ce este viu este afectat de aceste pesticide. Nu mai vorbim despre bacteriile din sol care sunt si ele afectate’, a aratat Marian Cioceanu.
Acesta a adus ca argument faptul ca s-a demonstrat ca fertilitatea solului, din cauza utilizarii ingrasamintelor chimice si a pesticidelor, este in continua scadere si solurile se degradeaza.
‘Deci, in sistemul conventional, se face erbicidarea. In sistemul agriculturii ecologice, se trece la fel cu tractorul peste lanul de grau, dar in loc de rezervoare si duze de pulverizat otrava, in spatele tractorului se agata asa-numita grapa de buruieni care este, practic, un pieptene ce trece peste graul rasarit si infratit. Buruienile, care acum se formeaza si sunt mult mai firave decat graul, sunt dezradacinate si se usuca, in timp ce graul este putin deranjat de aceasta grapa. De altfel, aceasta operatiune este chiar benefica pentru viitoarea planta si, cu acelasi consum de energie fizica, cu aceeasi trecere cu tractorul peste cultura de grau, intr-o parte aplici erbicidul care este foarte scump, iar pe cealalta parte agati doar o tesala de buruieni, care nu afecteaza in nici un fel armonia din sol, iar relatia planta-sol-aer-apa nu este afectata’, a explicat presedintele Bio Romania.
Tot la grau, dar si la alte plante, unii fermieri din zona Baraganului – nu foarte multi – aplica un tratament foliar cu ingrasamant, care are si efect insecticid, care consta intr-un macerat de urzici.
‘Acesti fermieri acum, primavara, dau cate 10 – 20 de lei pe un sac de urzici pe care copiii sau alti oameni din sat le aduna de la marginea padurii. Fermierul pune aceste urzici in niste bazine cu apa si le lasa la soare timp de doua saptamani, iar maceratul acesta este un exceptional ingrasamant foliar, un insecticid foarte bun, este mult mai ieftin, nu polueaza nici mediul, nici planta si nici viitorul aliment, fiind benefic, asa cum este motto-ul agriculturii ecologice stabilit de Uniunea Europeana ‘Good for nature, good for you”, a conchis presedintele Bio Romania.