Este posibil ca telefoanele mobile sa ucida albinele?

Cercetatorii sustin ca radiatiile emise de telefoanele mobile sunt vinovate pentru misterioasa disparitie a roiuri intregi de albine.


Pare scenariul unui film horror, insa oamenii de stiinta cred ca „obsesia” noastra pentru telefoane mobile ar putea cauza scaderea stocurilor de alimente intr-o perioada ca aceasta cand culturile sunt din ce in ce mai putin productive. Ei inainteaza ipoteza conform careia radiatiile emise de telefoanele mobile sunt o posibila cauza pentru unul din cele mai bizare fenomene ce ar putea avea loc in natura-disparitia subita a albinelor care polenizeaza recoltele. Acest fenomen care a inceput in SUA si s-a raspandit apoi in Europa continentala, a fost descoperit recent si in Marea Britanie.
Teoria sustine ca radiatiile provenite de la telefoanele mobile interfereaza cu sistemele de navigatie ale albinelor impiedicandu-le sa se mai intoarca la stup. Desi acesta afirmatie pare incredibila, exista dovezi care o sustin. Fenomenul numit Colony Collapse Disorder se intampla atunci cand locuitorii stupului dispar brusc lasand in urma numai reginele, ouale si cateva albine nedezvoltate. Cele disparute nu sunt gasite niciodata, dar se crede ca ele mor departe de casa. Parazitii, animalele salbatice si alte specii de albine carora le revine mierea si polenul ramas in urma cand o familie moare, nu vor sa se apropie de stupii abandonati.
Aceasta situatie a fost prima data observata in toamna lui 2006, afectand de atunci jumatate din statele americane. Se estimeaza ca pe Coasta de Vest, 60% din populatia de albine crescute in scopuri comerciale a fost distrusa, iar pe Coasta de Est procentul atinge 70%. Fenomenul s-a raspandit apoi in Germania, Elvetia, Spania, Portugalia, Italia si Grecia. Implicatiile acestei raspandiri rapide sunt alarmante. Majoritatea recoltelor depind de polenizare. Albert Einstein afirma odata ca daca albinele ar disparea „omul nu ar mai avea decat patru ani de trait”.
Nimeni nu gaseste o explicatie pentru ceea ce se intampla. Teorii privind capuse, pesticide sau incalzirea globala au fost enuntate, insa toate pot fi puse la indoiala. Studiile germane au aratat cu multa vreme in urma ca in apropierea firelor de curent electric comportamentul albinelor se schimba. Acum, un studiu realizat la Universitatea Landau arata ca albinele refuza sa se intoarca la un stup daca in apropierea lui se afla un telefon mobil.
Exista din ce in ce mai multe dovezi ca telefoanele mobile sunt un pericol si pentru om, insa aceastea nu sunt suficiente, in special deoarece cele mai grave urmari, precum cancerul, nu sunt depistate decat dupa multi ani. Un studiu finlandez arata ca persoanele care au utilizat un telefon mobil pe o perioada mai lunga de 10 ani au cu 40% mai multe sanse de a dezvolta o tumoare pe creier pe partea pe care vorbesc la telefon. O alta cercetare realizata in Suedia arata ca radiatiile emise de telefoanele mobile omoara celulele din creier sugerand ca adolescentii din ziua de azi ar putea fi senili pe cand ating varsta maturitatii.

Sursa: independent.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *