Etapa a sasea a campaniei Marea Debarasare se va desfasura sambata, 1 august

Romanii vor putea sa depoziteze sambata dimineata deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) in fata blocului sau a casei, acestea urmand sa fie preluate de companiile colectoare sau de agentii de salubritate, implicati in campania Marea Debarasare, a anuntat vineri Ministerul Mediului.marea debarasare

“Sambata, 1 august 2009, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) Marea Debarasare, initiata de Ministerul Mediului, cu sprijinul organizatiilor colective Ecotic, Environ, Recolamp si cu autoritatile locale se va desfasura in orasele cu peste 20.000 de locuitori. Fiecare cetatean poate scoate in fata locuintei sau in locurile anuntate de primarii aparate de uz casnic, echipamente informatice si de comunicatii, aparatura uzata sau defecta de iluminat, de unde vor fi preluate si transportate spre punctele de colectare”, se arata in comunicatul ministerului.

Campania nationala Marea Debarasare a fost demarata in 2007. In 2008, au fost colectate 1.960 tone DEEE, iar in anul 2009 populatia a predat in cele cinci editii de pana acum 741 tone de echipamente electronice uzate.

Peste 90% dintre respondentii unei cercetari efectuate de Ecotic si Daedalus Millward Brown admit ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este importanta (13,7%) si foarte importanta (80,8%), insa acestia renunta destul de greu la produsele electrice si electronice mai vechi. Ei s-au aratat insa dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar daca acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse noi.

Analizand durata de viata a echipamentelor in gospodarie fata de anul 2008, populatia a renuntat la o parte dintre produsele mai vechi de cinci ani.

Potrivit reglementarilor europene, Romania ar trebui sa colecteze anual circa 4 kg de DEEE pe cap de locuitor.

Sursa: NewsIn

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente