Europa va depinde mai putin de resursele energetice ale Rusiei

Presa europeana, preocupata de depen-denta de Rusia, scrie ca Dinu Patriciu vrea un “pod energetic care nu depinde de Rusia”. Potrivit Associated Press, afacerea incheiata vinerea trecuta la Alma-Ata, in Kazahstan, va dubla capacitatea de rafinare a companiei si va aduce kazahilor o piata de desfacere de 630 de benzinarii in sapte tari, inclusiv Romania.

Rompetrol, mai scrie AP, nu a dezvaluit pretul achizitiei, dar avand in vedere valoarea Rompetrol, de 3,6 miliarde de dolari, partea kazaha a dat probabil 2,7 miliarde de dolari. Agentia de presa internationala il citeaza si pe Dinu Patriciu, potrivit caruia, odata cu aceasta tranzactie s-ar crea “un Nabucco al titeiului”. Tarile europene, scrie AP, au tot cautat rute alternative la resursele energetice rusesti, in contextul in care un sfert din necesarul de petrol si doua cincimi din cel de gaze naturale este inca asigurat de Rusia. De asemenea, afacerea “ar oferi Europei un pod energetic care nu depinde de Rusia”, spune acelasi Dinu Patriciu, citat de aceasta data de BBC.
Click here to find out more!

Tot BBC aminteste ca afacerea inca nu a primit aprobarea finala din partea Uniunii Europene. Podul energetic se poate referi insa cel mult la petrol. Aceasta deoarece, in luna mai, Kazahstanul a semnat insa un imens acord energetic cu Rusia si Turkmenistan – constructia unui gazoduct de-a lungul coastei Marii Caspice, proiect ce face astfel aproape imposibil de implementat “Nabucco” – proiectul european ce viza transportul gazelor naturale caspice spre Europa.

Astfel, compania de stat care a achizitionat pachetul majoritar Rompetrol are deja mai multe acorduri in derulare cu gigantul energetic rusesc, Gazprom. Si BBC sustine ca tranzactia incheiata cu compania de stat kazaha va diminua dependenta Europei de resursele energetice ale Rusiei. Aceasta in conditiile in care Uniunea Europeana a acuzat in repetate randuri Moscova ca isi utilizeaza resursele pentru a-si santaja vecinii.

La randul sau, International Herald Tribune informeaza ca omul de afaceri roman va investi sute de milioane de dolari obtinute din vanzarea actiunilor Rompetrol in realizarea unui fond de investitii directe destinate Romaniei si Republicii Moldova. Publicatia noteaza si ca Dinu Patriciu este membru in conducerea PNL si ca este un apropiat al premierului Tariceanu, care a refuzat sa comenteze tranzactia.

Citeste articolul Europa va depinde mai putin de resursele energetice ale Rusiei integral in Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente