Ploile din ultimele zile au facut ca productia de ciuperci din zona montana a judetului Cluj sa creasca vertiginos. Daca in urma cu cateva saptamani abia puteai strange o jumatate de kilogram, acum oamenii aduc chiar si sase kilograme pe zi la punctele de colectare. Culegatorii sunt nevoiti insa sa vanda ciupercile la preturi derizorii, pentru ca acestea sa ajunga in final pe mesele austriecilor sau italienilor.
De aproximativ o saptamana padurile din Cluj sunt impanzite de culegatorii de ciuperci. Majoritatea cauta hribi, sau pitute, cum le spun localnicii, pentru ca se vand cel mai bine. „Anul asta pana acum nu au fost, dar acum cum a plouat deja au inceput sa apara. O explozie a fost si sunt foarte sanatoase, au coada sanatoasa si tare”, spune Cornel Radac, un localnic al comunei Belis.
Localnicii spun ca ciupercile cresc numai noaptea si se opresc atunci cand le vede omul. Locurile cele mai bune pentru ciuperci sunt tinute secret si taina se transmite din generatie in generatie. „A fost acum, in perioada asta, de vreo saptamana, cat a fost seceta nu a fost nimic. Acum a inceput lumea sa cutreiere padurile. E plin. Este o zona defavorizata, oamenii nu au cu ce trai decat daca merg la cules de ciuperci”, declara Corlen Radac.
Cantitatea mare de ciuperci vine insa si cu un dezavantaj. „Pretul este in functie de cum sunt ciuperci. Daca sunt multe, pretul scade, daca sunt putine, urca. A fost la 50 de lei un kilogram, iar acum un kilogram este 20 de lei. Cand a fost seceta aia veneau foarte putine. Un om aducea cate 500-600 de grame, iar acum daca sunt aduce doua sau trei kilograme. Azi am luat de la o persoana aproape sapte kilograme”, a declarat Sivu Neag, responsabil punct de colectare.
Ciupercile sunt adunate in fiecare seara de la localnici de catre diverse firme care mai apoi le exporta in tari precum Italia sau Austria.