Romania va livra pe pietele externe, in acest an, marfa de peste 100 milioane de euro Cererea tot mai mare de produse ecologice romanesti pe pietele din Uniunea Europeana a dus la o crestere spectaculoasa a exportului de profil.
Astfel, daca in 2006 valoarea exportului de acest tip era de 75 milioane de euro, in acest an, Departamentul pentru Comert Exterior estimeaza ca va depasi 100 milioane de euro.
Ritmul de crestere al exportului de produse ecologice pentru 2007 este superior celui inregistrat de celelalte categorii de produse. Potrivit lui Costin Lianu, directorul general al Departamentului pentru Comert Exterior, din cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Profesii Liberale (MIMMCPL), Romania se situeaza intre primii 20 de exportatori de produse ecologice, la nivel mondial, avand in prezent un potential de circa 145.000 hectare de teren agricol, certificate ca putand fi cultivate cu produse ecologice.
„In fiecare an, tot mai multe judete trec la cultivarea produselor ecologice”, a declarat Lianu. „Un exemplu in acest sens este judetul Tulcea care, daca in urma cu trei ani nu avea niciun hectar cultivat cu produse organice, in prezent cultiva astfel de produse pe 15.000 de hectare, a explicat reprezentantul MIMMCPL.
„Spre exemplu, daca in urma cu trei ani, judetul Tulcea nu avea niciun hectar cultivat cu produse organice, in prezent, in judet, se cultiva astfel de produse pe 15.000 hectare, reprezentand peste 10% din total, la nivelul tarii”, a mai spus Lianu.
Nucile, fructele de padure si ciupercile, cele mai cerute la export
Datele statistice arata ca peste 50% din exporturile de produse ecologice reprezinta productie de nuci, fructe de padure, ciuperci si cereale. „Numai exportul de nuci se ridica la o valoare de peste 15 milioane de euro”, spun reprezentantii MIMMCPL.
Fructele si legumele, mierea de albine si laptele produse in Romania sunt la fel de bine cotate pe piata de produse ecologice din UE. Din totalul de 166.000 de tone de produse ecologice, romanii au realizat anul trecut circa 8.700 de tone numai de legume.
In sectorul animal al produselor ecologice, in 2006 au fost obtinuti 11,2 milioane de litri de lapte de vaca ecologic, fata de 10 milioane de litri in 2005.
O crestere importanta a inregistrat anul trecut sectorul de miere ecologica, cantitatea produsa fiind de 1.243 de tone, de circa doua ori mai mult fata de 2005. In Romania existau, la nivelul anului trecut, peste 10.000 de producatori de agroalimente ecologice, majoritatea ferme si asociatii familiale de mici dimensiuni.
Marfa romaneasca, materie prima pentru straini
Italia, Germania, Elvetia sau Olanda sunt destinatiile pentru majoritatea legumelor si fructelor produse ecologic in Romania. In timp ce romanii prefera tot mai mult fructele si legumele din import, producatorii locali isi vand marfa ecologica peste hotare. Odata ajunse in strainatate, produsele ecologice devin materie prima pentru cele procesate care se reintorc sub aceasta forma in Romania.
Afacerile cu produse ecologice se pare ca nu au prins deocamdata la nivel local, piata autohtona ridicandu-se la doar un milion de euro anual. In schimb, exporturile merg din plin si asta pentru ca produsele ecologice nu sunt cunoscute si cautate de consumatorul roman. Cel putin asa a declarat Radu Panait, managerul unei companii de profil din Romania.
Cu toate acestea, specialistii din domeniu apreciaza ca acest sector poate cunoaste o dezvoltare accentuata, in urmatorii ani, cu conditia realizarii unor campanii de promovare adec-vate.
Produsele ecologice, mai scumpe cu 30%
Fermierii locali produc cereale, miere, oua si lapte ecologic la costuri cu aproape 30% mai mari decat in cazul produselor con-ventionale, datorita utilizarii unor ingrasaminte naturale si tratamente speciale ale plantelor.
La acest lucru, spun specialistii, se adauga si costurile mai mari cu forta de munca.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, suprafata de teren cultivata in Romania in sistem ecologic reprezinta, la ora actuala, mai putin de 1% (0,94%) din suprafata agricola a Romaniei, de 14,82 milioane hectare, in timp ce, la nivelul Uniunii Europene, suprafata consacrata agriculturii ecologice este de 6,11 milioane ha, adica 3,7% din suprafata de 162,3 milioane de hectare cultivata.
Ministerul Agriculturii estimeaza insa o crestere in acest an, astfel incat suprafata cultivata in acest sistem sa depaseasca 1,31% din total, iar pana in 2013 sa ajungem la 754.000 de hectare, adica 5% din totalul suprafetei agricole.
Sursa: Adevarul