Expunerea chiar si la niveluri mici de organofosfatii din pesticide poate afecta creierul, sustin oamenii de stiinta.
O analiza a 14 studii diferite a demonstrat ca aceste substante chimice pot reduce memoria si abilitatea de a procesa informatii in mod rapid. Descoperirile realizate de cei de la University College London si Open University, aduc cele mai clare dovezi de pana acum in ceea ce priveste modul in care organofosfatii afecteaza sanatatea umana.
Pana acum, medici au recunoscut ca nivelurile ridicate de substante chimice folosite pentru uciderea insectelor contin ingrediente toxice. Cu toate acestea, subiectul privind cantitatile mici de astfel de substante era unul destul de controversat.
Raportul publicat de curand, in schimb, a examinat rezultatele a 14 studii la care au luat parte 16.000 de indivizi – relateaza descopera.ro.
Folosind analiza statistica, oamenii de stiinta au descoperit ca nivelul scazut de substante toxice pot avea impact asupra memoriei si procesarii de informatii, dar nu si asupra limbajului sau a intelectului in general.
Expusi in mod regulat la organofosfatii sunt fermierii care trateaza ovinele impotriva parazitilor externi si angajatii companiilor aeriene, pentru ca alimentarea aeronavelor se face cu un combustibil ce contine aceste substante. De asemenea, si veteranii celui de-al doilea Razboi Mondial au suferit efectele produse de expunerea la pesticide din timpul conflictului.
„Am realizat propriul nostru studiu asupra fermierilor din UK, iar cei pe care i-am intervievat au spus ca le este destul de greu sa se angajeze in activitati care necesita o procesare rapida. De asemenea, si cei care lucreaza in aviatie au declarat ca le este dificil sa memoreze informatiile de la turnul de control”, a declarat dr. McKenzie Ross, coordonatoarea studiului.