Fabrica de panouri solare la Piatra Neamt

1
971
Fabrică de panouri solare la Piatra Neamt
Fabrica de panouri solare la Piatra Neamt
Fabrica de panouri solare la Piatra Neamt
Fabrica de panouri solare la Piatra Neamt

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat ieri ca a incheiat un contract de finantare a unei investitii pentru productia panourilor solare, prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Un investitor din Piatra Neamt a depus in noiembrie 2009 la Oficiul Judetean al APDRP din judetul Neamt un proiect de investitii pentru crearea unei unitati de productie de panouri fotovoltaice. Finantarea nerambursabila a fost necesara pentru achizitionarea de utilaje, echipamente specifice si dotari in vederea asigurarii fluxului tehnologic pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de productie. Valoarea totala a investitiei este de 1.464.952 lei, cheltuielile eligibile insumand 1.231.052 lei. Din totalul acestor cheltuieli, 70% reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile primite de beneficiar, adica 861.736 lei.

Pe langa folosirea de surse regenerabile nepoluante pentru crearea de energie electrica,  diversificand astfel sursele de producere a energiei, proiectul are meritul de a crea un numar de noua locuri de munca. Totodata, in vederea realizarii de produse la nivelul standardelor europene, producatorii vor angaja si personal calificat. Astfel, crearea unei noi capacitati de productie va duce la dezvoltarea pietei si va stimula cererea pentru produsele locale. Printre utilajele achizitionate prin proiect se numara o unitate laser pentru maruntirea siliciului, o unitate pentru sortarea celulelor solare, o unitate pentru curatare si uscarea sticlei, o unitate cu doua module de taiere pentru aluminiu, o unitate automata de taiere a conectorilor pentru colturi, cat si o unitate pentru imbinarea profilelor din aluminiu.

Panourile solare (fotovoltaice) sunt dispozitive capabile sa transforme energia solara in energie electrica. Energia solara si cea eoliana reprezinta o solutie viabila pentru zonele care nu beneficiaza in prezent de racordare la reteaua nationala de electricitate. Sursele regenerabile detin un potential energetic important si ofera disponibilitati nelimitate de utilizare pe plan local si national. Valorificarea surselor regenerabile de energie se realizeaza pe baza a trei premise importante conferite de acestea: accesibilitate, disponibilitate si acceptabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.