Fabrica Nokia Jucu din Romania a fost desemnata drept una dintre cele mai ecologice cladiri din lume

0
470

fabrica-nokia.JPGPrin certificarea LEED Gold, fabrica devine prima cladire din Romania aleasa drept lider global in domeniul design-ului si constructiei ecologice

Cluj-Napoca, Romania – Fabrica Nokia din Jucu, Romania, a fost desemnata drept una dintre cele mai ecologice cladiri din lume de catre U.S. Green Building Council (USGBC). Prestigiosul rating LEED Gold (Gold Rating for Leadership in Energy and Environment Design) este acordat pentru prima data unei cladiri din Romania si reprezinta o recunoastere a investitiilor importante in solutii inovatoare de protejare a mediului realizate de Nokia de la construirea fabricii in 2007.

Certificarea USGBC este acordata cladirilor care impun noi standarde in domeniul designului si constructiei celor mai ecologice cladiri din lume, a imobilelor celor mai performante si eficiente din punct de vedere energetic. Fabrica Nokia din Jucu este una dintre putinele cladiri din lume care a obtinut certificarea LEED Gold si primul imobil din Romania recunoscut de USGBC pentru solutiile ecologice implementate. Campusul Nokia din Beijing, China a fost prima unitate Nokia care a obtinut certificarea LEED Gold in 2008.

„Suntem foarte mandri ca impunem noi standarde in crearea unor cladiri cu adevarat sustenabile in cadrul operatiunilor noastre. Suntem onorati ca fabrica noastra din Romania a fost desemnata drept una dintre cele mai sustenabile cladiri din lume si cea mai ecologica fabrica din Romania. Aceasta realizare confirma angajamentul nostru puternic si investitiile semnificative in sustenabilitate, eficienta si protejarea mediului in modul in care ne derulam operatiunile” a afirmat Risto Meskus, Managing Director al fabricii din Jucu.

Fabrica din Jucu incorporeaza o gama de solutii inovatoare si sustenabile, precum:

* Economisire de energie – Fabrica implementeaza o gama de solutii pentru reducerea consumului energetic, inclusiv izolatie termica in jurul structurii de baza a cladirii, geamuri termoizolante eficiente, densitate redusa a puterii de iluminare si senzori de prezenta pentru gestionarea incalzirii si iluminarii. Aceste solutii permit o reducere de peste 25% a consumului energetic al fabricii, fata de cel al unei clariri standard.

* Utilizarea eficienta a apei – Datorita instalarii unei game de dispozitive destinate reducerii consumului de apa si a unor sisteme precum limitatoarele de debit, consumul total de apa al cladirii Nokia este cu peste 30% mai scazut decat cel al unei cladiri standard.

* Reciclare – Reducerea impactului fabricii asupra mediului s-a avut in vedere atat in timpul lucrarilor de constructie cat si in cadrul operationilor derulate. Aproximativ 30% din materialele utilizate pentru construirea fabricii erau compuse din materiale reciclate si materiale aditionale obtinute local. In plus, aproximativ jumatate din deseurile produse in urma constructiei au fost recuperate si reciclate. USGBC recunoaste, de asemenea, cele mai bune practici Nokia privind sistemul de gestionare a deseurilor, care include reciclarea materialelor precum deseurile de productie, carton, hartie, plastic, sticla si metale.

* Transport sustenabil – Nokia incurajeaza alternativele sustenabile de transport pentru angajatii fabricii, inclusiv un sistem de naveta pentru a reduce utilizarea masinilor personale de catre angajati, 18 locuri de parcare preferentiale pentru masini cu emisii reduse, spatii de stocare a bicicletelor si dusuri.

* Mediu de lucru superior – Cladirea fabricii a fost conceputa pentru a include o gama de facilitati de calitate care sa asigure confortul si bunastarea angajatilor. Acestea includ vestiare si spatii se stocare, facilitati de catering excelente, sala de sport echipata adecvat, clinica medicala si sauna.

Fabrica Nokia din Jucu reprezinta o investitie de 60 de milioane de euro in Romania, a fost construita in 2007 si finalizata cu succes in septembrie 2008. Nokia este unul dintre cei mai importanti investitori in domeniul telecomunicatiilor din Romania.

Despre Nokia

Nokia este pionier in domeniul telecomunicatiilor mobile si cel mai mare producator mondial de dispozitive mobile. Astazi, Nokia conecteaza oamenii in moduri noi si variate, imbinand tehnologia mobila de ultima ora cu servicii personalizate pentru a permite oamenilor sa ramana aproape de ceea ce conteaza pentru ei. Nokia ofera, de asemenea, harti digitale detaliate prin NAVTEQ, precum si echipamente, solutii si servicii pentru retele de comunicatii prin intermediul Nokia Siemens Networks.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.