Pe masura ce Uniunea Europeana stabileste standarde tot mai ridicate privind eficienta energetica, solutiile pentru iluminatul locuintelor devin tot mai ecologice. In fiecare casa, in medie, exista in jur de 10 – 15 becuri, iar lumina lor reprezinta 10% din factura la electricitate. De aceea, alegerea unui bec care sa ofere si lumina buna, dar sa fie si economic, este foarte importanta! Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ofera consumatorilor informatii despre gama larga de becuri eficiente din punct de vedere energetic existenta pe piata, cu avantajele si inconvenientele fiecareia, despre eliminarea becurilor ineficiente si legislatia europeana in domeniu.
Noi tipuri de becuri – noi ambalaje: Care este cel mai potrivit pentru mine?
Uniunea Europeana elimina treptat vechile becuri incandescente si trece la un iluminat mai ecologic. In prezent sunt disponibile mai multe tipuri de becuri cu diferite caracteristici: becuri cu LED, lampi fluorescente compacte (LFC) si becuri incandescente imbunatatite. Una din caracteristicile acestor noi tipuri de becuri este aceea ca sunt foarte economice. LFC-urile, de exemplu, consuma cu 65% pana la 80% mai putina energie decat becurile incandescente conventionale. Becurile incandescente imbunatatite folosesc tehnologie pe halogen si consuma cu 20% pana la 45% mai putina energie pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina, in comparatie cu becurile incandescente conventionale. Ambalajul becurilor contine acum mai multe informatii despre produs pentru a va ajuta sa faceti cea mai buna alegere in functie de nevoile dumneavoastra.
De cata lumina am nevoie?
Masurarea eficientei luminoase in wati (W) poate induce in eroare, deoarece diversele tipuri de becuri existente in prezent necesita diferite niveluri de putere pentru a produce aceeasi cantitate de lumina. Din acest motiv, este mai usor sa se masoare eficienta unui bec in termeni de cantitate de lumina: lumeni (lm). De exemplu, 1300-1400 lm este echivalentul unui bec vechi cu incandescenta de 100 W. Ambalajul becului va mentiona cantitatea de lumina prin intermediul unei pictograme care indica numarul de lumeni produsi de becul respectiv. In cazul in care cantitatea de lumina este extrem de importanta pentru dumneavoastra si este necesar adeseori sa o reglati utilizand un variator de tensiune, trebuie sa verificati daca becul pe care urmeaza sa il achizitionati functioneaza cu variator de tensiune. O pictograma referitoare la varierea tensiunii imprimata pe ambalajul fiecarui bec va va indica daca respectivul bec functioneaza sau nu functioneaza cu variator de tensiune. Ar trebui intotdeauna sa verificati aceasta pictograma in cazul LFC-urilor si al LED-urilor, deoarece multe dintre ele nu vor functiona cu variatoare de tensiune standard.
Cumpar un bec pentru a-l utiliza la locul de munca sau acasa?
Alegerea becului corespunzator pentru locurile unde va petreceti cea mai mare parte a timpului este foarte importanta. Nimeni nu vrea sa fie stresat(a) acasa sau sa se simta adormit(a) la locul de munca din cauza alegerii gresite a produselor de iluminat! Din acest motiv trebuie sa acordati atentie pictogramei referitoare la culoarea luminii de pe ambalajul becului inainte de achizitionarea acestuia. Masurata in grade Kelvin (K), culoarea luminii (cu alte cuvinte, „temperatura” luminii) poate varia de la rece la calda. O valoare Kelvin mica (de exemplu, 2700 K) proiecteaza o lumina mai calda, care este mai relaxanta si, prin urmare, mai potrivita pentru uzul casnic (de exemplu, in camera de zi). Cu cat este mai mare valoarea Kelvin a becului (de exemplu, peste 4000 K), cu atat lumina produsa este mai rece. Lumina rece este, de obicei, preferata la locul de munca.
Voi folosi becul in locuri unde petrec mult timp zilnic?
Este esential sa alegeti si sa achizitionati becurile cele mai eficiente si cu o durata de viata mai lunga pentru uzul in locuri unde petreceti mai multe ore pe zi, astfel incat sa puteti reduce consumul total de curent electric si necesitatea unor lucrari de intretinere. Pictograma cu durata de viata de pe ambalajul becurilor va poate ajuta in acest sens, intrucat indica numarul de ore in care un bec va functiona pana la defectare. Daca becurile au o durata de viata mai lunga, veti avea mai putina bataie de cap cu schimbatul lor. Mai mult, pe ambalajul tuturor becurilor exista o eticheta energetica europeana ce indica mai multe clase energetice (de la A la G) care va ajuta sa identificati cele mai eficiente becuri. Pentru a furniza aceeasi cantitate de lumina, o lampa fluorescenta compacta (clasa A) va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizata de un bec incandescent imbunatatit (clasa C). Puteti economisi multi bani alegand becurile cele mai eficiente.
Voi folosi becurile in interior sau in exterior?
Temperatura ambianta a locului unde vor fi folosite becurile constituie un factor important care trebuie avut in vedere in momentul achizitiei. Becurile incandescente imbunatatite, de exemplu, sunt mai rezistente la temperaturi extreme, in comparatie cu LFC-urile sau cu LED-urile. Prin urmare, va trebui sa va asigurati intotdeauna de existenta unei pictograme referitoare la temperatura de functionare, atunci cand achizitionati becuri care vor fi utilizate in exterior si expuse la schimbari de temperatura. Becul ar trebui sa poata functiona la temperaturi care sunt asteptate in spatiul in aer liber unde este utilizat.
Cat de des voi folosi becul?
Majoritatea LFC-urilor sunt foarte economice, dar permit un numar minim de comutari aprins/stins mai redus pana la defectare. Prin urmare, LFC-urile standard (3000-6000 de comutari aprins/stins) nu trebuie utilizate in spatii in care este posibil sa fie aprinse si stinse des -in medie de mai mult de trei ori pe zi -de exemplu, in toalete sau pe coridoarele cu senzori de miscare. Totusi, exista LFC-uri concepute sa reziste la comutari frecvente. Din acest motiv, inainte de a achizitiona orice bec, trebuie sa gasiti pictograma relevanta care indica numarul de comutari aprins/stins pana la defectare. Mai mult, intrucat unele dintre noile tipuri de becuri au nevoie de mai mult timp pana se aprind si pot furniza cantitatea maxima de lumina (de exemplu, LFC-urile standard), este foarte important sa fie identificata pictograma cu timpul de aprindere, care va indica cat de repede poate un bec sa ajunga la cantitatea totala de lumina.
Ce sa faceti atunci cand o LFC se sparge sau se arde?
Trebuie sa stiti ca LFC-urile contin o cantitate mica de mercur – mai putin de 5 mg, care este de cateva ori mai redusa decat cantitatea de mercur continuta de alte produse de uz casnic, cum ar fi termometrele si bateriile de tip vechi. In cazul putin probabil in care se sparge o LFC, trebuie sa aerisiti camera inainte de a curata lampa cu o carpa umeda. Se va evita contactul cu cioburile si nu se va folosi aspiratorul. O modalitate prin care se poate rezolva problema scurgerii mercurului, in cazul spargerii accidentale a becului, consta in achizitionarea de LFC-uri cu invelis incasabil. Ambalajul becurilor contine o trimitere la un site web unde producatorul explica in detaliu ce trebuie sa faceti cu o LFC care s-a spart. Asemenea multor altor produse electrice, noile becuri nu trebuie aruncate cu gunoiul menajer, ci duse la punctele speciale de colectare.
Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul web www.e-lumen.eu, care contine si un ghid interactiv pentru alegerea becurilor.