Fara avize – Vile in locul brazilor din Predeal

Transformarea orasului Predeal, aflat la cea mai mare altitudine din Romania, s-a facut galopant, mai ales sub ultimele doua mandate ale alesilor locali. Mii de brazi au fost sacrificati pe altarul caselor si hotelurilor unor chivernisiti ai momentului. Imobilele ridicate, unele chiar in mijlocul padurii, altele in locul unor arbori care ne bucurau respiratia cu mirosul lor de aerosoli purificati cu rasinoase, se inmultesc in progresie geometrica. Intre betoanele si curtile asfaltate nu mai exista nici o urma de vegetatie.

O buna portiune din Valea Polistoaca, traseul competitional pentru probele de schi fond, cel mai vechi din Romania, presarata cu zeci de trunchiuri de brad taiati ilegal (fara stampila Ocolului Silvic), a fost pervertita intr-un salas de megaviloaie fara canalizare.

Drumurile adiacente, pline de hartoape, gunoaie si noroaie, sunt strabatute de apele menajere neepurate ale riveranilor, care se scurg in paraul Polistoacai, un afluent al izvoarelor Prahovei. Izul derivat starneste lehamitea turistilor pedestri. Senzatia se amplifica atunci cand ai si norocul aparitiei unor ATV-uri „decibelicoase” care esapeaza parfum de hidrocarburi a „la bulevardul Magheru” din Capitala.

MAFIA IMOBILIARA. In amonte, la intersectia traseului cu drumul dinspre Cioplea si poteca spre Cabana Susai, strajuiesc in padure „vile de lux”. In pofida legislatiei actuale si a celei mai putin recente, care interziceau defrisarea padurii pentru constructii, santierele de lucru isi lasau nestingherite urmele de fier, betoane si deseuri, sfidand normele silvice si vigilenta celor de la Garda de Mediu. Autoritatile locale continua si contribuie la apartamentizarea padurii.

Proprietari de drept se trezesc in curtea lor cu repartizari aiuritoare. Sistemul suveica de vanzare-cumparare brevetat de mafia imobiliara si accesat de primarul si consilierii locali functioneaza si aici. Cazul proprietarului din Strada Libertatii nr. 27, care s-a trezit ca i se ridica in curte un bloc, nu este singular. Noul proprietar-invadator a cumparat „de buna credinta”, la mana a III-a, terenul care i-a fost retrocedat unui prim „redobanditor”.

Alte 12 hectare defrisate fara forme legale, undeva in spatele pietei, in dreptul Strazii Caprioara, pe altarul unui alt tun imobiliar autohton se casca stirb si amenintator, la propriu si la figurat, spre viitorul previzibil al disparitiei virtutilor mediului din Predeal.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *