SFIDATOR – Pe 24.800 de metri patrati din zona verde va fi turnat ciment
O alta bucata din Padurea Baneasa va fi defrisata pentru a lasa loc unui ansamblu de locuinte si birouri. Si de data asta s-a facut un studiu de impact, s-a apelat chiar la denumirea clasica a zonei verzi – Trupul de padure Baneasa-Socola -, dar concluzia a fost una in ton cu vremurile: „fondul forestier este degradat in declin biologic”. Realitatea este cu totul alta, zona verde fiind plina de copaci sanatosi. Afaceristii se angajeaza, in bascalie sa planteze copaci pe Centura Verde a Capitalei, proiect ce a murit demult.
Numarul proiectelor imobiliare programate in Padurea Baneasa creste pe zi ce trece. O alta portiune din zona verde, de data asta pe Soseaua Bucuresti – Ploiesti nr. 97 A, urmeaza a fi defrisata pentru a lasa loc, evident, unui alt minicartier rezidential cu locuinte si birouri de afaceri. Suprafata pe care a fost facut Planul Urbanistic Zonal (PUZ), aprobat inclusiv de arhitectul-sef al Capitalei, Adrian Bold, este de 97.357 de metri patrati.
Din studiul de impact facut de SC DD Design Studio SRL reies concluzii uluitoare, asemanatoare cu cele ale studiului facute de firma KVB Economic SRL, condusa de fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, si fostul sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, tot in Padurea Baneasa. Astfel, in raport a fost subliniat ca fondul forestier este degradat, aflandu-se in declin biologic si solicitandu-se eliminarea disfunctionalitatilor generate de aceasta situatie.
„Practic se cere distrugerea tuturor copacilor. Revoltator este faptul ca in studiul de impact afaceristii se angajeaza sa planteze in compensatoriu copaci in viitoarea Centura Verde a Capitalei, proiect ce demult a fost abandonat de autoritatile locale. Bucuresti – Ploiesti nr. 97 A este o zona de protectie, incadrata in V5, constructiile fiind interzise pe astfel de spatii”, ne-a declarat Nicolae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-Civica.
BETONARE. Conform documentatiei depuse la Agentia de Mediu in vederea obtinerii avizelor, constructia blocurilor si a sediilor de firma se va intinde pe o suprafata de 60.000 de metri patrati, dintre care 24.800 de metri patrati vor fi betonati. Si nu vorbim despre o autostrada, ci despre o padure care va fi pur si simplu cimentata.
„Hectare de padure vor fi taiate, mii de copaci vor fi doborati. Nu se poate asa ceva. In studiul de impact se spune ca se vor face lucrari de imbunatatire a calitatii solului. Cum, turnandu-se beton in locul copacilor secerati?”, a adaugat presedintele Eco-Civica.
Nu este singurul proiect imobiliar al carui studiu de impact scoate in evidenta asemenea grozavii. Pe o suprafata de 20 de hectare, teren ce apartine familiei Cuturela, au inceput deja defrisarile pentru a face loc unui proiect denumit ironic „zona verde”, iar concluziile acelui studiu sunt cel putin la fel de stupide: „orice constructie in Padurea Baneasa este binevenita. Mai mult, este benefica pentru mediul inconjurator”.
Sursa: Jurnalul National