Fermierii braileni sunt ingrijorati de directiva UE care interzice folosirea de insecticid pentru tratarea semintelor de porumb si floarea soarelui si i-au cerut vineri ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, aflat in vizita in judet, o derogare in acest sens.
„Nu se poate semana fara tratament la samanta. La noi e densitate de peste 100 de ratisoare pe metru patrat. E infiorator primavara. Nu este gluma. Cine isi permite sa insamanteze pamantul constient fiind ca insamanteaza degeaba, ca acestea dispar? Daca il lasam netratat, in primavara o sa avem distrusa toata cultura. Vom ramane fara porumb si floarea soarelui”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, Costica Macelaru.
Ministrului Agriculturii a spus ca este de partea agricultorilor si ca nu el trebuie convins din acest punct de vedere. „Nu trebuie sa ma convingeti pe mine, eu sunt de partea dumneavoastra. Facem tot posibilul sa obtinem o derogare, dar este foarte greu sa se reia un vot la nivelul Consiliului de Ministri. Din pacate, votul nostru nu a fost suficient, au fost doar sapte state impotriva a 20, cate erau la vremea aceea”, a declarat Daniel Constantin.
Comisia Europeana a adoptat in luna mai o restrictie prevazuta a intra in vigoare de anul viitor si care interzice utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa. Pesticidele respective fac parte din familia neonicotinoidelor – clotianidin, imidacloprid si tiametoxam si sunt folosite indeosebi pentru tratarea semintelor de porumb, floarea soarelui si rapita, insa sunt considerate periculoase pentru ca atrag albinele si polenizatorii. Recolta poate fi chiar si cu 40% mai redusa daca este folosita samanta netratata.