O companie chineza ar putea asigura 40% din finantarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

O companie chineza ar putea asigura 40% din finantarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda

Secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu spune ca o companie chineza, China Guandong Group, ar putea asigura aproape 40% din investitia pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

„Am discutat posibilitatea ca societatea chineza sa investeasca aproape 40% din necesarul investitional pentru unitatile nucleare 3 si 4, in partea clasica a centralei, adica echipamente electrice, circuite, turbine, generator. A fost o discutie deosebit de importanta, mult mai importanta decat ma asteptam. Tonusul nostru fata de cele doua reactoare a crescut simtitor”, a declarat Traicu intr-o conferinta de presa.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

Traicu afirma, in urma cu cateva saptamani, ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.

Un studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza si prezentat recent arata ca punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *