Firma lui Dan Voiculescu va construi o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro

Firma lui Dan Voiculescu va construi o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro
Firma lui Dan Voiculescu va construi o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro

GRIVCO va construi, in judetul Constanta, o centrala electrica fotovoltaica de 3,75 milioane de euro. In fiecare an va incasa, de la consumatorii romani, inclusiv populatia, circa 360.000 de euro subventie pentru functionarea centralei. Acestei sume i se adauga banii pe care ii va primi pentru energia vanduta, astfel incat amortizarea investitiei se face in 7 ani.

Grupul Industrial Voiculescu(GRIVCO), compania omului de afaceri Dan Voiculescu, a primit, de la ANRE, autorizatia de infiintare a unei centrale electrice fotovoltaice de 2,5 MW in judetul Constanta. Denumita CEF Perisoru, centrala va fi amplasata in extravilanul localitatii Limanu, din judet.

„Am hotarat sa devenim si noi producatori de energie, din moment ce suntem in acest domeniu (unul dintre principalele domenii de activitate pentru compania lui Dan Voiculescu fiind comertul cu energie n.r.) de la inceputuri. Este primul nostru proiect d eacest tip, poate vor mai urma si altele. Vom vedea cat suntem de rentabili, piata nu arata prea bine”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Lazar, director Grivco.

Avand in vedere ca pretul pentru 1 MW instalat este de circa 1,5 milioane de euro, Voiculescu va cheltui circa 3,75 de milioane de euro pentru centrala de la Limanu. Instalarea panourilor dureaza circa trei luni, cu tot cu teste, apreciaza Ciprian Glodeanu, presedintele Asociatiei Romane pentru Energie Fotovoltaica, astfel incat, din mai, centrala lui Voiculescu poate deveni operationala.

Recuperarea investitiei se poate face relativ repede. Productia de energie din surse fotovltaice este subventionata de catre toti consumatorii de energie din Romania prin sistemul certifcatelor verzi. Nivelul contributiei este specificat in factura la curent. In medie, contributia pentru sustinerea sectorului de regenerabile este intre 5% si 7% din valoarea facturii.

Fiecare firma ce opereaza un parc fotovoltaic primeste, acum, prin lege, 1 certificat verde pentru fiecare MWh livrat in retea. Insa, o lege care asteapta sa fie promulgata de presedintele Basescu, „in maxim o luna”, potrivit lui Glodeanu, ridica acest numar la trei certificate. Un certificat se tranzactioneaza pe piata cu circa 40 de euro, deci centrala lui Voiculescu primeste 300 de euro pentru energia livrata orar in retea.

Durata medie de functionare anuala a unui parc fotovoltaic este de circa 1.200 de ore, astfel, incat se poate calcula ca, intr-un an, centrala Perisoru produce 360.000 de euro doar din certificatele verzi, pe langa pretul propriu-zis al energiei produse si vandute, inca cel putin 120.000 de euro. Detalii aici.

Astfel, in primul an de functionare, Voiculescu poate face 480.000 de euro, ceea ce face ca, in 7-8 ani, sa-si recupereze investitia.

La sfarsitul anului trecut, capacitatea instalata in fotovoltaic era de 1.150 de MW, de unde, la sfarsitul lui 2012, capacitatea era de 49 de MW. In acelasi timp, capacitatea instalata din eolian a ajuns la circa 3.800 de MW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *