Romania ar putea economisi panã la 7 miliarde euro, daca ar aplica masuri de eficienta energetica

Cat ar putea economisi Romania daca ar aplica masuri de eficienta energetica?
Cat ar putea economisi Romania daca ar aplica masuri de eficienta energetica?

Romania consuma de 2,5 ori mai mult energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) fata de media UE si ar putea economisi pe termen lung intre 5 si 7 miliarde euro, daca ar aplica masuri de eficienta energetica, ceea ce ar echivala cu o crestere de 4-6% a PIB, fara un consum suplimentar de energie.
“Pierderile energetice in sectorul industrial ating 30-35% din energia consumata, in timp ce la cladiri se constata pierderi energetice de circa 40-50% din energia consumata”, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti si al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE).

ARPEE are ca membri fondatori companiile BB, Alstom, Dalkia, EnergoBit, Elcomex, GDF SUEZ Energy Romania, Lafarge, OMV Petrom si PricewaterhouseCoopers.

Potrivit presedintelui ARPEE, Gilles Humbert, eficienta energetica este o “prioritate fundamentala in Romania”.

Comisia Europeana a anuntat, in luna octombrie a anului trecut, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei si Cehiei pentru ca nu au furnizat informatii cu privire la implementarea unei directive referitoare la eficienta energetica a cladirilor.

Directiva 2010/31/EU precizeaza ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa instituie si sa aplice cerinte minime privind performanta energetica a cladirilor si sa se asigure ca este realizata certificarea performantei energetice a cladirilor. Totodata, documentul prevede realizarea unor inspectii periodice ale sistemelor de incalzire si de aer conditionat.

De asemenea, directiva solicita statelor membre sa se asigure ca, incepand din 2021, toate cladirile noi vor fi “cladiri cu consum de energie aproape zero”.

Totodata, la 1 ianuarie a intrat in vigoare o alta directiva, care obliga statele membre ale UE sa se asigure ca 3% din suprafata totala a cladirilor incalzite si/sau racite detinute si ocupate de administratia sa centrala se renoveaza anual pentru a indeplini cerintele minime in materie de performanta energetica stabilite pe baza articolului 4 din Directiva 2010/31/UE.

Potrivit directivei, de la 1 ianuarie 2014 si pana la 31 decembrie 2020, fiecare tara trebuie sa faca economii in fiecare an de 1,5% din volumul vanzarilor anuale de energie catre consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *