Fitonutrientii si beneficiile lor

Fitonutrien?ii ?i beneficiile lor
Fitonutrientii si beneficiile lor
Fitonutrientii si beneficiile lor

Cand vorbim despre alimente si compozitia lor, de cele mai multe ori ne gandim la calorii, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale si, eventual, fibre. Cu toate acestea, alimentele contin si alte substante, cu activitate foarte importanta pentru organismul nostru, numite, generic, substante functionale sau compusi biologic activi, carora a inceput sa li se acorde atentie doar in ultimii ani.

Plantele contin peste o suta de mii de compusi biologic activi, numiti datorita provenientei vegetale, fitonutrienti. Despre efectele lor deosebite vom discuta in continuare. Produsele de origine animala contin sub zece astfel de compusi, dintre care majoritatea pot fi sintetizati si de organismul uman. Spre deosebire de vitaminele si mineralele din plante, fitonutrientii nu sunt implicati in reactii metabolice vitale si, deci, nu sunt indispensabili. Totusi, atunci cand ii consumam, ei aduc beneficii suplimentare, favorizand buna functionare a organismului, protejandu-l de factorii nocivi si prevenind aparitia bolilor.

Principalele categorii de fitonutrienti sunt probioticele, prebioticele, antioxidantii, compusii anti-aging, oncostaticele, detoxifiantii, fitosterolii si fitoestrogenii. Componentii grupelor sunt carotenii, clorifila, resveratrolul, limonenul, quercitina, sulforafanul, izotiocianatii, alicina, licopenul, luteina, daidzeina, sitosterolul, piperina, curcumina si altii. Probioticele (bacteriile din organism) combat microbii daunatori si ciupercile, sustin imunitatea intestinala, dar si cea generala, previn alergiile, sintetizeaza unele vitamine, degradeaza unele substante toxice sau cancerigene, ajutand la detoxifiere, si chiar previn obezitatea.

Prebioticele (hrana bacteriilor) sustin dezvoltarea bacteriilor cu efecte benefice (enumerate mai sus). Antioxidantii anihileaza radicalii liberi, impiedicandu-i sa lezeze structurile organismului. Cei mai buni antioxidanti sunt cei proprii organismului, apoi cei din alimentatie care reusesc sa patrunda in celule si apoi, discutabil, restul.

Factorii care cresc necesarul de oxidanti ne sunt foarte cunoscuti: fumatul, activ sau pasiv, poluarea atmosferica, alcoolul, bolile acute, febra, expunerea la soare, radiatiile, stressul, oboseala si lipsa somnului, efortul fizic intens, grasimile alimentare, suplimentele artificiale si medicamentele. Compusii anticancerigeni sunt numerosi si actioneaza in toate etapele de producere a cancerului, prin diferite mecanisme.

Daca patrunde sau se naste in celula un agent cancerigen, il anihileaza. Daca agentul cancerigen nu a fost anihilat, protejaza ADN-ul de actiunea acestuia. Daca ADN-ul a fost totusi lezat, activeaza mecanismele lui de reparare. Iar in final, daca mecanismele au esuat, participa la distrugerea celulei afectate. Fitosterolii reduc absorbtia colesterolului din alimentatie, participand la normalizarea valorilor colesterolului din sange, iar fitoestrogenii regleaza valorile estrogenilor, avand efecte favorabile mai ales in cazul femeilor intrate la menopauza.

Asadar, pentru a profita de efectele benefice ale fitonutrientilor, prezenti intr-o multitudine de produse vegetale, dar si de proprietatea lor de a se potenta reciproc, cel mai bun sfat este sa ne putem imaginatia la contributie si sa mancam mereu alte si alte vegetale, combinate in cat mai multe feluri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *