Fosilele unui nou tip de reptila zburatoare au fost descoperite in Romania

Fosilele unui nou tip de reptila zburatoare au fost descoperite in Romania
Fosilele unui nou tip de reptila zburatoare au fost descoperite in Romania

Oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptila zburatoare din epoca dinozaurilor, care a trait in urma cu circa 68 de milioane de ani si avea o anvergura a aripilor de aproape trei metri, au fost descoperite in Romania.

Fragmente din scheletul acestui pterozaur de talie medie au fost descoperite in Sebes-Glod, in Podisul Transilvaniei, o regiune faimoasa pentru varietatea de fosile din cretacicul tarziu (in urma cu aproximativ 68 de milioane de ani) pe care le adaposteste, precum cele de crocodilomorfi (rude stravechi ale crocodililor), mamifere, broaste testoase si dinozauri ca Sauropodul pitic (Magyarosaurus dacus) si Balaurul bondoc (dromaeosaur Balaur), relateaza livescience.com.

Informatiile au fost facute publice de cercetatori de la Societatea Muzeului Ardelean din Romania, Universitatea din Southampton, Marea Britanie, si Museau Nacional din Rio de Janeiro, Brazilia. Studiul care prezinta noul tip de pterozaur a fost publicat pe 30 ianuarie, online, in jurnalul de stiinta PLOS One.

Oamenii de stiinta au decis ca noul tip de reptila zburatoare sa se numeasca de acum inainte Eurazhdarcho langendorfensis si afirma ca aceasta vietuitoare a facut parte dintr-un grup de pterozauri denumit Azhdarchidae.

Pterozaurii au trait alaturi de dinozauri si au disparut aproximativ in aceeasi perioada cu acestia, dar nu erau dinozauri. Pterozaurii sunt denumiti uneori, in mod eronat, pterodactili, insa acest termen descrie doar primul gen de pterozaur, descoperit de oamenii de stiinta in secolul al XVIII-lea. Pterozauri de talie mica au aparut in triasic, in urma cu 230 de milioane de ani. Ulterior, in jurasic si in cretacic, au inceput sa se dezvolte forme mai avansate de reptile zburatoare, precum Azhdarchidae.

„Acestia erau pterozauri cu gaturi lungi si ciocuri lungi, aripile lor erau adaptate pentru zborul planat”, a declarat cercetatorul Darren Naish, paleontolog la Universitatea Southampton din Marea Britanie. „Anumite caracteristici ale oaselor aripilor si ale membrelor posterioare indica faptul ca aceste vietuitoare puteau sa isi stranga aripile si sa mearga, la nevoie, pe toate cele patru membre”, a mai spus acesta.
Anvergura aripilor exemplarelor din clasa Eurazhdarcho langendorfensis indica faptul ca acesti pterozauri erau „mari, dar nu uriasi”, in comparatie cu unii dintre verisorii lor, afirma Darren Naish. De exemplu, un ahzdarchid urias, Hatzegopteryx thambema, ale carui oase au fost descoperite tot in Romania, in apropiere de Hateg, avea o anvergura a aripilor de 11 metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *