Un studiu a aratat ca scaderea duratei de lucru cu cateva ore poate incetini incalzirea globala

0
495
Un studiu a arătat că scăderea duratei de lucru cu câteva ore poate încetini încălzirea globală
Un studiu a aratat ca scaderea duratei de lucru cu cateva ore poate incetini incalzirea globala
Un studiu a aratat ca scaderea duratei de lucru cu cateva ore poate incetini incalzirea globala

Vreti sa contribuiti la reducerea incalzirii globale? Munciti mai putin: un nou studiu a aratat ca scaderea duratei de lucru cu cateva ore poate incetini incalzirea globala, relateaza marti USNews.

Potrivit studiului facut public luni de Centrul pentru cercetari si politici economice, un centru de reflectie liberal cu sediul la Washington, trecerea la un program de lucru mai ‘european’, ce presupune ore de lucru mai putine si mai mult timp de vacanta, ar putea reduce la jumatate cresterea temperaturii pe plan global asteptata pana in anul 2100.

Studiul a pornit de la o alta analiza realizata in 2012 care a constatat ca un program de lucru mai scurt poate fi asociat cu o scadere a emisiilor de dioxid de carbon.

Autorul studiului, economistul David Rosnick, a explicat ca aceasta corelatie poate fi atribuita faptului ca in numeroase intreprinderi consumul de energie este foarte mare.

Acesta a sugerat totodata ca tarile in curs de dezvoltare, ale caror economii cresc, au doua optiuni – de a adopta programul de lucru ‘european’ ori pe cel ‘american’, cu 40 de ore de munca pe saptamana si vacante mai scurte.

‘Daca lumea ar fi sa urmeze un model de lucru mai curand european, ne-am putea astepta la ore de lucru mai putine, productie mai mica si emisii de gaze cu efect de sera mai mici’, a afirmat Rosnick.

Dupa estimarile economistului american, apropierea de sistemul european ar insemna practic a ceda pana la un sfert din venituri pentru a dispune in schimb de mai mult timp liber. In cifre, potrivit calculelor sale, pentru a impiedica o crestere a temperaturilor cu pana la 1,3 grade Celsius, americanii ar trebui sa inceapa sa munceasca in fiecare an cu circa 0,5% mai putin, pornind de la o scadere totala cu 10 ore a programului de lucru in 2013. ‘Putem indeplini un volum similar de munca prin cresterea productivitatii si dezvoltarea tehnologiilor’, considera el.

David Rosnick admite ca analiza sa are si unele puncte slabe: astfel, nu ia in calcul raspandirea lucrului de acasa, care scade emisiile poluante generate in transporturi, si mai mult, nu se poate sti cum vor alege oamenii sa-si petreaca timpul liber suplimentar. Astfel, reducerea programului de lucru nu va avea un impact prea mare asupra emisiilor de dioxid de carbon daca beneficiarul acestui program decide sa plece in calatorie in vacanta, de exemplu. ‘Daca iti iei vacanta, nu mai mergi la serviciu, scutind carburantul consumat pe drum, dar este posibil sa pleci undeva cu avionul’, a notat Rosnick.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.