Niciun stat din lume nu urmeaza modelul german, cu subventii mari pentru energia regenerabila si inchiderea centralelor nucleare, si ar fi irational sa nu luam in calcul energia atomica, a declarat, la Astana, fostul premier francez Fracois Fillon, in deschiderea KazEnergy Forum.
„Avantajele obiective ale energiei nucleare raman valide. Ar fi irational sa nu o luam in calcul. Sa credem ca stiinta ne va duce la zero riscuri e echivalent cu a crede in magie”, a afirmat el.
El a mai adaugat ca niciun stat din lume nu urmeaza modelul german, stat care este fortat sa puna in functiune centralele pe carbune dupa ce a inchis centralele nucleare. El a dat ca exemplu chiar Japonia, care, dupa emotia puternica provocata de accidentul de la Fukushima, „cauta sa mentina competenta nucleara in tara”. El a mai spus ca trebuie evitata supra-reglementarea si a adaugat ca dezvoltarea sustenabila este singura optiune.
Remarcile sale vin dupa ce, anterior, oficialul a precizat ca energiile regenerabile au o natura intermitenta si ca in Germania costul a urcat foarte mult in detrimentul consumatorilor casnici si al micilor intreprinderi. De asemenea, energia verde este si o povara fiscala, a mai adaugat Fillon. El a completat ca acestea au primit subventii de 88 de miliarde de dolari pe an pe tot Globul, dar ca suma va ajunge la 240 de miliarde de dolari in 2035.
In privinta petrolului si gazelor naturale, el a spus ca noul model al lumii este complex, pietele sunt interconectate si ca trebuie sa punem cresterea economica in legatura cu pretul.
Fillon a dat ca exemplu gazele si petrolul de sist din SUA, care au facut ca productia de hidrocarburi de peste Ocean sa creasca cu 25% din 2008 incoace si ca va deveni cel mai mai producator din lume pana in 2020. „Continentul american va fi centrul mondial al lumii energetice. Acum cativa ani ne imaginam opusul, ca revolutia se va intampla in Est”, a declarat el.
Romania are cea mai bogata schema de sprijin privind energia regenerabila din intreaga Uniune Europeana. Consumatorii romani, fie casnici, fie industriali, vor plati 10 miliarde de euro pana in 2021 prin aceasta schema. Subventiile au fost criticate dur de catre marii consumatori din industrie, precum Alro si ArcelorMittal, care au nevoie de cantitati mari de electricitate in procesul tehnologic. Guvernul a votat amanarea de la 1 iulie a unor certificate verzi pana in 2017-2018: doua la fotovoltaic si cate unul la eolian si microhidro. Investitorii mai primesc acum doar cate unul pentru fiecare MWh de energie eoliana livrata in sistem, doua pentru aceeasi cantitate produsa in microhidrocentrale si cate patru pentru cea solara.