Franta va coopera cu Romania in sectorul energetic

Vizitele presedintelui Romaniei in Franta si a presedintelui Frantei in Romania sunt posibile inaintea summit-ului NATO din 2008. Franta va coopera cu Romania in proiectul Nabucco.

Noul ambasador al Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a declarat, ieri, pentru RFI Romania, ca presedintele Nicolas Sarkozy l-a invitat pe presedintele Traian Basescu sa efectueze o vizita in Franta inaintea summit-ului NATO din aprilie 2008. De asemenea, Nicolas Sarkozy si-a manifestat disponibilitatea de a veni si el in Romania inaintea summit-ului NATO, a anuntat ambasadorul Henri Paul. Diplomatul francez crede ca este posibila realizarea ambelor vizite, „deoarece Nicolas Sarkozy ne-a obisnuit cu vizitele-fulger”. Paul a spus ca exista deja „raporturi personale intre cei doi presedinti” si ca „spera ca se vor fructifica si mai bine in urma acestor vizite”. El a subliniat faptul ca „raporturile interumane joaca un rol important in relatiile diplomatice”.

De altfel, foarte curand, ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, va efectua o vizita in Romania, politica agricola comuna fiind unul dintre domeniile in care Romania si Franta au viziuni foarte apropiate in UE. Franta „va cauta sa coopereze cu Romania in sectorul energetic, si mai ales in proiectul Nabucco”. Secretarul de stat pentru afaceri europene Jean Pierre Jouyet va veni si el in Romania pentru a discuta despre acest subiect cu autoritatile romane, in cadrul pregatirii presedintiei franceze a UE. Franta va detine presedintia Uniunii in al doilea semestru al lui 2008.
Diplomatul francez a afirmat ca „pozitiile Frantei si Romaniei sunt apropiate pe subiectele europene”, dar a recunoscut ca exista si cateva puncte de disensiune, cum ar fi Kosovo. „Presedintele Sarkozy s-a pronuntat favorabil independentei provinciei, presedintele Basescu s-a pronuntat impotriva, dar important este ca ambele tari vor ca pana la urma sa existe o pozitie comuna europeana in acest dosar”, a declarat Paul. Ambasadorul a mai spus ca Franta are nevoie de „sfaturile” Romaniei in mai multe dosare europene, unul dintre ele fiind politica de vecinatate.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *