Frigiderul ecologic: Cand si cum sa il alegem?

0
505

Frigiderele noastre consuma multa electricitate si sunt asemenea bombelor chimice cu efect intarziat din cauza freonului continut.

Si atunci ce e de facut? Trebuie sa pastram vechile frigidere si sa cumparam apoi altele mai curate sau trebuie sa le pastram mai mult timp pentru a evita fabricarea unui alt frigider ce va avea nevoie de un maxim de resurse si de energie pentru a fi creat? In urmatoarele randuri se incearca un raspuns cat mai corect la aceste intrebari.

Cand sa schimbi frigiderul?

Noile frigidere consuma pana la 75% mai putina energie decat cele fabricate acum 25 de ani. Asa ca, daca frigiderul dvs. are peste 15 ani de cand e cumparat, e mai ecologic sa va cumparati altul nou. Va veti da seama ca facturile pentru electricitate se vor micsora si vor sfarsi prin a plati recenta achizitie eco-energetica.

Anul 2000 este un an de referinta pentru dezvoltarea energetica a aparatelor electromenagere. Daca aveti un aparat de 7 sau 8 ani, nu e cazul sa-l schimbati chiar daca consumul lui nu e perfect. In orice caz, frigiderul dvs. va ramane un aparat normal si reciclarea acestuia precum si producerea altuia nou nu merita osteneala. Sa nu credeti vanzatorii care va spun ca va trebuie ultimul model energetic A+ + + pentru a salva planeta. Nu sunt decat tehnici de vanzare, lui putin ii pasa de salvarea planetei.

Daca frigiderul dvs. are intre 15-18 ani de existenta este mai dificil de hotarat. Decizia este a dvs. daca merita cu adevarat schimbat in functie de starea sa si de bugetul dvs. Daca varsta frigiderului dvs. se regaseste in aceste valori si consuma multa energie, e mai bine sa va obisnuiti cu ideea ca trebuie schimbat.

Cum sa scapi de vechiul frigider?

Magazinele ar trebui sa aiba obligatia de a va lua aparatul pentru a-l recicla daca dvs. va cumparati altul. Daca nu va cumparati altul, atunci il veti duce la locul cu deseuri electronice. Sunt orase ce nu se ocupa cu reciclarea aparatelor si atunci va ramane sarcina de a gasi un loc pentru reciclarea frigiderelor.

Ce frigider ecologic sa cumparam?

Daca in urma reciclarii vechiului aparat, v-ati decis sa cumparati unul nou, atunci e bine sa aveti in vedere bugetul dvs. Nu e necesar sa va indatorati pentru a va cumpara ultimul racnet in materie de ecologie cand puteti achizitiona un frigider de baza construit fara gaze toxice.

Iata cateva sfaturi pentru a mari durata de viata a frigiderului:

– curatati praful de la motor: dupa 6-7 ani, praful se aduna in motor si pot aparea probleme de functionare ce micsoreaza durata de viata a aparatului.

– verificati izolatia usii: luati o moneda si incercati sa o treceti intre cadrul usii frigiderului si garnitura de plastic a usii. Daca puteti trece piesa liber dintr-un loc in altul, atunci garnitura usii trebuie schimbata.

– evitati obiectele ascutite: nu utilizati obiecte taioase sau ascutite. Puteti fractura interiorul si se ajunge la infiltrarea apei in freon. Daca vi se intampla, apelati la un profesionist!

Si nu uitati esentialul:

– nu puneti in frigider sau congelator alimente inca calde
– dezghetati in mod regulat aparatele

– supravegheati ca usile sa fie bine inchise

Sursa: Greenpeace France

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.