CE BEM, CE MINCAM – In exces contine o cantitate mare de sare
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slanina si sorici sa arate cit mai bine, producatorul a folosit aditivi alimentari care coloreaza, retin apa sau stabilizeaza compozitia.
La fabricarea salamului Victoria de la Caroli s-a folosit 50% piept de pui. Cealalta jumatate de compozitie este reprezentata de grasimi fara valoare biologica si aditivi alimentari. De pe eticheta citim urmatoarea compozitie: „Piept de pui (50%), pulpa de pui, slanina, apa, sorici (n.r. – proteina colagenica de slaba calitate biologica), proteina vegetala din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservati (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), stabilizatori (polifosfati de sodiu E 452), antioxidanti (izoascorbat de sodiu E 301, acid ascorbic E 300), zaharuri (dextroza), agent de ingrosare (caragenan E 407), potentiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural carmin E 120)”. 100 de grame din acest salam aduc un aport energetic de 96 kcal/100 grame si 16 g proteine, 4 g lipide, 2 g glucide.
ANALIZA. Salamul analizat este un produs de mezelarie din piept de pui, pulpa de pui, dar care are in compozitie si slanina si sorici de porc. Slanina contine grasimi saturate aterogene periculoase pentru sistemul cardiovascular si cerebrovascular, ne previne profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul mai contine proteine vegetale din soia si glucide cu absorbtie lenta (amidon), dar si cu absorbtie rapida (dextroza). Consumatorul trebuie sa tina cont si de aditivii alimentari utilizati. Conservantul E 250 este potential cancerigen, glutamatul monosodic E 621 este neurotoxic, iar agentul de ingrosare E 407 poate avea actiune laxativa si poate provoca alergii, ulcer sau cancer. De asemenea, salamul are si o cantitate insemnata de sare si sursa de fosfor E 452, care impiedica fixarea calciului in oase.
CONCLUZII. Din informatiile oferite de producator pe eticheta salamului Victoria din piept de pui, specialistul nostru conchide ca „produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dislipidemii, hipertensivilor, suferinzilor de guta, persoanelor care sufera de osteoporoza, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), celor care sufera de diverse tipuri de cancere, celor cu poliartrite reumatoide, persoanelor cu afectiuni de piele, celor cu afectiuni ale tractului gastro-intestinal. Diabeticii vor tine cont de aportul de glucide inainte de consum si vor cere sfatul medicului curant. Alergicii la soia vor testa produsul in prealabil pentru a vedea care este reactia organismului.
Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe e-mail bundeconsum@jurnalul. ro. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate de pe eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.
Sursa: Jurnalul National