Recoltarea fructelor de padure a inceput in tromba si, deja primele tone de afine au luat calea exportului. La nivelul Directiei Silvice Gorj vor fi colectate numai putin de 55 de tone de fructe de padure si toata cantitatea va merge direct in Germania. In Romania nu ramane nici un kilogram din astfel de fructe. Pretul perceput pentru un kilogram de fruct se ridica la valoarea de putin peste opt lei.
In aceasta perioada a inceput recoltarea fructelor de padure in Golul Alpin din Gorj, iar cele cateva zeci de tone de fructe merg direct in Germania. Pentru anul acesta conducerea Directiei Silvice si-a propus sa vanda la export numai putin de 55 de tone de fructe de padure. In primele zile ale acestei saptamani au fost recoltate deja patru tone de afine care urmeaza sa fie trimise in strainatate de firma care a castigat licitatia pentru export. „De cateva zile a inceput campania de colectare a fructelor de padure la nivelul judetului Gorj. Sunt colectate cantitati din Novaci, Baia de Fier, Polovragi, iar fructele merg la export, in Germania. Avem in acest moment deja patru tone de afine, care vor pleca in Germania. Pretul perceput este de 8,5 lei pe kilogram pentru afine si doi lei pentru mure. Ne-am propus o recolta de 25 de tone de afine si 30 de tone de mure”, a explicat directorul Directiei Silvice Gorj, Ovidiu Carstoc. Acesta a mai precizat ca din pacate in tara nu ramane nici un kilogram de fructe de padure, ci toate merg la export.
Padurarii cara si 20 de kilometri cate 200 de kilograme de fructe
Padurarii sunt cei care in aceasta perioada au munca serios. Acestia sunt nevoiti sa care din munti sutele de kilograme adunate zilnic. Acestia spun ca munca este destul de grea, iar pretul platit este mediocru. Fiecare padurar are o cota de cel putin o tona de fructe pana la sfarsitul sezonului. „Este foarte greu sa le culegi. Mergi zeci de kilometri in munte sa le aduni si apoi cari sacii plini inapoi cativa zeci de kilometri. Banii platiti pe kilogram sunt putini in comparatie cu munca depusa pentru culegerea acestora”, a spus Marcel Ceausescu, unul dintre padurarii care se ocupa in aceasta perioada cu adunatul fructelor de padure. Angajatii directiei care se ocupa cu primirea fructelor spun ca zilnic descarca cel putin o tona de astfel de fructe. Fructele de padure adunate din Golul Alpin nu pot fi decat sanatoase, avand in vedere mediul curat in care acestea cresc. Magazinele cu profil eco se bat pe astfel de produse, avand in vederea calitatea lor. De multe ori insa vom avea surpriza ca pe rafturile magazinelor din strainatate sa gasim produse inscriptionate cu „Made in Romania”.