Renate Weber: Rosia Montana, exploatata de o companie “Hit and Run”!
Iluzia desecretizarii proiectului Rosia Montana

Guvernul va decide desecre­ti­zarea licentei de exploatare pentru Rosia Montana in baza unei solici­tari scrise a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), insa trebuie sa existe si acordul investitorului, a declarat ministrul Econo­miei, Daniel Chitoiu, recent, dupa sedinta Executivului. “Contractul nu este secret, este public. Secreta este licenta de exploatare, gestionata de ANRM. Urmeaza ca in baza unei solicitari scrise de ANRM sa fie decisa in Guvern desecretizarea. Trebuie si acordul investitorului”, a afirmat Daniel Chitoiu. Intr-un punct de vedere oficial, remis Agerpres, compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a precizat ca desecretizarea contractului de licenta pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi posibila numai daca statul roman va modifica legea care clasifica aceste informatii. “Com­pa­nia Rosia Montana Gold Corpo­ra­tion respecta toate prevederile legale in vigoare. Contractul de asociere dintre statul roman, prin Minvest Deva, si Gabriel Resources, companie listata la Bursa din Toronto, precum si actualizarile acestuia, sunt documente publice, disponibile atat la Registrul Comertului, cat si pe site-ul Ministerului Economiei, Co­mertului si Mediului de Afaceri (…) In ceea ce priveste contractul de licenta, acesta reprezinta informatie clasificata, conform legii. Daca sta­tul roman modifica legea si permite desecretizarea licentelor miniere, noi vom respecta legea, ca si pana acum”, se arata in informarea companiei.

Ponta spune ca vrea sa afle “secretele” contractului

Ministrul Mediului si Pa­du­ri­lor, Rovana Plumb, declara la ince­putul acestei saptamani, ca Executivul urma sa aprobe, in sedinta de miercuri, 25 iulie a.c., desecretizarea contractului de licenta privind proiectul minier de la Rosia Montana. “Deci, in afara de acordul de asociere care se afla pe site-ul Ministerului Economiei si care este public, dorim ca publicul sa fie informat in ceea ce priveste continutul licentei de exploatare. Licentele de exploatare, in principiu, sunt trecute la categoria informatii clasificate. Dar pe noi ne intereseaza ca, atat timp cat acest pro­iect reprezinta sau are ca scop valo­rificarea unei resurse naturale atat de importante, romanii sa cunoasca despre ce este vorba. Nu este suficient sa cunoasca un ministru sau doi, ci trebuie ca publicul sa aiba acces la toate informatiile legate de acest pro­iect”, a spus ministrul Me­diului. RMGC a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% si Gabriel Resources – cu 80,69%. Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Ro­ma­nia, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel Finlanda si Suedia, primele doua tari din top.
La randul sau, premierul Victor Ponta, preciza saptamana trecuta, la Craiova, ca este curios sa afle care sunt secretele in contractul privind proiectul de la Rosia Montana, care l-au determinat pe presedintele suspendat Traian Basescu “sa se bata atat de tare pentru un proiect comercial”. Primul ministru a mai afirmat ca este necesar ca respectivul contract sa fie desecretizat pentru ca, in opinia sa, singurele lucruri ce trebuie sa fie secrete sunt cele referitoare la siguranta nationala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here