Ga Pro Co Chemicals ne-a mai otravit oleaca

0
444
Nemţenii se plâng de amoniacul de la Azochim
Ga Pro Co Chemicals ne-a mai otravit oleaca

In timp de reprezentantii mai multor institutii faceau un control incrucisat pentru a monitoriza societatea, fostul Azochim a mai poluat o data • ieri, masuratorile facute de Protectia Mediului indicau o depasire de trei ori a limitei maxime admise de amoniac in Piatra Neamt • masuratorile poluatorului la Dumbrava aratau ca totul este in regula •

Societatea Ga Pro Co Chemicals a mai poluat o data cu amoniac. Ieri s-a simtit binisor mirosul peste oras, iar masuratorile efectuate de catre laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, la ora 10, indicau o depasire de trei ori a limitei maxime admise de amoniac in Piatra Neamt. Culmea, la aceeasi ora au recoltat probe si cei de la Ga Pro Co Chemicals, din zona Dumbrava – zona care este afectata cel mai tare la fiecare poluare, si rezultatele n-au indicat nici pic de poluare. Specialistii in aceasta problema, care au preferat sa vorbeasca fara a fi citati pentru ca de la Prefectura nu s-a emis un comunicat de presa oficial, pun aceasta diferenta de rezultate pe seama laboratoarelor diferite si a modului de lucru diferit. S-ar putea spune si a intereselor. De asemenea, reprezentantii institutiilor care efectueaza controale pe tema poluarii sustin ca probele au fost afectate de temperaturile extrem de mici inregistrate ieri in Piatra Neamt si imprejurimi, sustinind ca erau inghetate la propriu. Din cauza cetii, a plafonului de nori foarte jos, inclusiv gazele de esapament ramineau extrem de aproape de sol, nu numai amoniacul dat in atmosfera de catre fosta societate Azochim. Cert este ca astazi, Agentia pentru Protectia Mediului va avea de prezentat rezultatul probelor recoltate la interval de 24 de ore de la inregistrarea evenimentului.

Poluare in paralel cu controlul incrucisat

Dupa ce a poluat puternic la inceputul anului, astfel ca in zona Scolii din Dumbrava Rosie concetratia de amoniac fusese de 14 ori mai mare decit limita maxima admisa, la Ga Pro Co Chemicals a fost trimisa o echipa de specialisti care reprezinta mai multe institutii, pentru a monitoriza unitatea si a o evalua pe parcursul a citeva zile. Doar ca, in paralel cu verificarile, fostul Azochim a mai comis o poluare. Tot prin ordin al prefectului, s-a constituit o noua comisie care a mers la fata locului – e vorba despre reprezentanti de la Prefectura, Garda de Mediu, Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica, Apele Romane, Garda Financiara, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si ISCIR. Astazi, fiecare dintre acestia va avea de incheiat un proces verbal dupa control si in final se va realiza un raport pe baza tuturor constatarilor. Ga Pro Co Chemicals a fost amendata saptamina trecuta cu 1,35 milioane de lei. A platit amenda si n-a dat nici un semn ca ar fi avut intentia de a o contesta asa cum ii permite cadrul legal. Dupa „pozna“ de ieri va urma o alta pedeapsa pecuniara, asa cum i-au mai fost aplicate multe altele de-a lungul timpului, tot pentru ca isi bate joc de mediul inconjurator si de aerul pe care il respira oamenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.