Gabriel Resources isi recunoaste infrangerea si demareaza pasii formali pentru arbitrajul international

rosia montana
Rosia montana

Notificarea formala a companiei miniere Gabriel Resources la ‘rezolvarea amiabila a diferendului privind proiectul minier’ reprezinta o recunoastere oficiala a imposibilitatii continuarii proiectului Rosia Montana in fata investitorilor. La 15 ani dupa inceperea demersurilor, managementul companiei cauta solutii legale prin care sa evite recunoasterea insuccesului. Scrisoarea de conciliere amiabila deschide calea catre arbitrajul international, ultima instanta de santaj si amenintare disponibila companiei in fata statului roman. In acelasi timp, notificarea transmisa Guvernului si Presedintelui Romaniei reprezinta un ultim efort de relatii publice in crearea imaginii investitorului victima a contextului socio-politic romanesc.

Totodata, in relatarile din presa, manipulari grosolane prezinta deja potenta industriei miniere, prin relatarea unor arbitraje internationale castigate ca urmare a amenintarilor formulate si negocierilor derulate cu usile inchise. Gabriel Resources, companie junior, fara experienta in domeniul minier s-ar afla la prima actiune de acest gen, iar principala cale de actiune ar putea fi co-interesarea factorilor de decizie. Aceasta suspiciune este generata si de numeroasele esecuri fulminante ce au marcat activitatea companiei Gabriel Resources si a subsidiarelor sale, ce s-au incapatanat in risipirea banilor investitorilor de-a lungul anilor. Aceasta practica a continuat, desi li s-a refuzat finantarea de catre institutii precum Banca Mondiala (2002) sau asigurarea pentru risc de accident de catre grupul Allianz (2013). Mai mult, inainte ca Gabriel sa preia proiectul in 1997, zacamantul Rosia Montana a fost analizat si imediat abandonat de numeroase alte companii miniere, tocmai datorita riscului mare asociat si imposibilitatii de indeplinire a conditiilor de legalitate. Gabriel Resources nu a evaluat corect riscurile aferente deschiderii celei mai mari mine de aur din Europa peste un sat locuit, ce gazduieste importante vestigii arheologice, unice in lume.

“Proiectul de minerit a fost respins irevocabil de societatea romaneasca in ciuda tentativelor companiei de a cosmetiza efectele sale dezastruoase pentru mediu, patrimoniu si sanatatea oamenilor. Campaniile manipulative lansate in presa au fost considerate de multi cetateni drept o insulta la adresa inteligentei. Nu mare mi-ar fi mirarea daca prin acelasi tip de manipulari vor incerca sa demonstreze soliditatea cazului lor in timp de cointereseaza oficiali romani la o slaba reprezentare si implicit la o cota parte din daune”, a declarat Stefania Simion, consilierul juridic al Asociatiei Alburnus Maior.

“Daca investitorii vor sa dea in judecata pe cineva, atunci sa isi dea in judecata propriii angajati care i-au dus cu zaharelul ani de zile, alimentandu-le sperante desarte de imbogatire de pe urma distrugerii Rosiei Montane. Orice tentativa de mituire a oficialilor romani predispusi la acte de coruptie si blat cu compania miniera in procesul de arbitraj va fi aspru pedepsita de toti cetatenii romani. Fortele politice care continua sa bata palma cu acesti procesomani vor pierde pentru totdeauna sprijinul cetatenilor, care deja le-au dat un semnal foarte clar in toamna lui 2013, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior”.

***

Informatii generale

Riscurile financiare, politice, legale si sociale ale proiectului propus la Rosia Montana au fost comunicate investorilor si manangementului companiei Gabriel Resources de catre organizatii ale societatii civile incepand cu 2004. Raportul “Anticiparea Surprizei – Evaluarea riscului” detaliaza aceste riscuri concluzionand ca lucrarile legate de proiect se desfasoara in lipsa unor aprobari necesare precum acordul de mediu. Mai mult, raportul mai arata ca “investitorii ar trebui sa fie constienti ca este putin probabil ca acest proiect sa fie aprobat de catre autoritatile romane. Insa, atat timp cat investitorii vor fi dispusi sa sprijine acest proiect, oficiali fara scrupule vor profita si vor insista pe mai multe conditii si aspecte birocratice”.

Un alt raport – “Analiza Actualizata a Riscurilor” destinat investitorilor Gabriel Resources, realizat in noiembrie 2007, subliniaza ca orice investitor care face analize de risc ar trebui sa ia in considerare cu foarte mare atentie multiplele actiuni in instanta si alte obstacole legale care s-au acumulat de-a lungul anilor si care continua sa ‘scoata’ proiectul Rosia Montana ‘de pe linia dreapta’. Raportul concluziona ca “orice investitor care spera ca riscurile asociate cu acest proiect se vor evapora de la sine o data cu eliberarea eventuala a Acordului de mediu a ales in mod deliberat sa nu inteleaga toata miza jocului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *