Gazprom impune Europei conducta de gaz South Stream si ocoleste Romania

Gazprom impune Europei conducta de gaz South Stream si ocoleste Romania

Serviciile secrete au anuntat ca lucrarile de constructie a conductei de gaz South Stream de catre companiile rusa Gazprom si italiana Eni vor incepe in decembrie. O lovitura dura pentru proiectul rival Nabucco, sustinut de Comisia Europeana, dar si pentru independenta energetica a Europei.

Presedintele rus isi urmeaza consecvent strategiile externe, unu fiind si cea de monopolizare a tran-zitului gazului rusesc spre europeni. Incet dar sigur, a cooptat tarile din jurul Romaniei pentru a accepta tronsoanele conductei South Stream spre Europa Occidentala. Impunerea South Stream -dupa cea a Nortd Stream repre-zinta o lovitura dura data de Putin independentei energetice a europenilor.

Gigantul gazier rus Gazprom a anuntat marti ca a primit acordul definitiv al Ungariei pentru construirea pe solul ei a conductei de gaz South Stream, destinata sa livreze gazul rusesc in Uniunea Europeana, tranzitand pe sub Marea Neagra. Ungaria devine a doua tara care a dat ultima unda verde proiectului, doua zile dupa Serbia. Inca din ianuarie, Gazprom anuntase ca lucrarile care urmau sa debuteze in decembrie 2013 vor fi devansate pentru decembrie 2012, asa cum a cerut presedintele rus, Vladimir Putin, anul trecut, cand era inca premier. In lungime de 3.600 km, gazoductul va alimenta Europa Occidentala, in special Grecia si Italia, tranzitand sub -Marea Neagra si prin Balcani.

Partea submarina a conductei va trece pe sub apele teritoriale turce si va lega litoralul rus cu cel bulgar. Costul aproximativ al proiectului este evaluat la 15,5 miliarde euro, din care 10 vor fi investiti in tronsonul submarin. Capitalul este repartizat intre holdingul rus Gazprom (50%), firma italiana Eni (20%), cea germana Wintershall Holding si cea franceza EDF, fiecare cu cate 15%. Pentru realizarea partii terestre, Rusia a semnat contracte cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria. La inceputul lunii octombrie, -Rusia a inaugurat conducta submarina Nortd Stream, care leaga Rusia de Germania, trecand pe sub Marea Baltica, ocolindu-se astfel Ucraina, optiune dictata de dorinta de evitare a repetarii intreruperii livrarilor datorita litigiilor dintre Moscova si Kiev.

Marti, Gazprom a dezvaluit ca a marit programul de investitii pentru 2012 de aproape 5 miliarde de euro la 24 miliarde euro in scopul dezvoltarii „proiectelor sale prioritare”, intre care South Stream.

Putin se grabeste

Tentativele de accelerare a proiectului conductei South Stream, sustinut de Gazprom, nu contravin regulilor europene antitrust si de mediu, dar deruteaza Bruxelles-ul, potrivit unor surse europene. Comisia Europeana a declarat ca nu are nici o propunere privind proiectul South Stream si ca nu este posibila construirea de conducte de gaz fara o evaluare corecta a ­incidentelor asupra mediului, asa cum prevede legislatia europeana. La 9 noiembrie, Sofia va semna acordul definitive cu Gazprom pentru construirea conductei South Stream pe solul bulgar, ceremonie la care va participa si presedintele rus, Putin. Dubutul lucrarilor este anuntat pentru iulie 2013. Traiectul se pare ca a fost definitivat, dar detaliile sunt secrete si este dificil de presupus ca evaluarile incidentei asupra mediului vor fi gata intr-un termen atat de scurt. Se stie ca punctul de intrare a gazoductului in Bulgaria va fi la Provadia, la 50 km de Varna, la malul Marii Negre. Experti citati de societatea americana Stratfor arata ca ii va fi mult mai usor Rusiei sa se dispenseze de regulile europene daca South Stream va fi lansat inainte de martie 2013, cand va intra in vigoare al treilea pachet referitor la liberalizarea pietei de energie. Responsabili rusi si ai media au mentionat in mod repetat data de martie 2013 dar functionari ai Comisiei Europene au insistat asupra faptului ca directivele asupra electricitatii si gazului, cele doua elemente principale ale pachetului, au fost transpuse in statele membre inainte de 3 martie 2011 si sunt considerate ca intrate in vigoare.

Recent, Bruxelles-ul a cerut Gazprom sa respecte regului echitabile de joc, UE reprosand gigantului rus ca impune preturile in functie de consideratii politice. Este stiut ca, aflat sub protectia Kremlinului, Gazprom este bratul forte al Moscovei, prin care puterea rusa isi impune regulile.

Budapesta abandoneaza Nabucco

Grupul petrolier ungar Mol evoca acum cateva luni numeroase incertitudini legate de proiectul gazoductului Nabucco – sustinut de Comisia Europeana si care urma sa permita europenilor sa reduca dependenta de gazul rusesc – si ­lasa sa se inteleaga ca s-ar putea retrage. Anuntul a intervenit doua zile dupa ce premierul Viktor Orban mentiona la Bruxelles retragerea firmei din proiectul international. Proiectul conductei Nabucco, care ar fi tranzitat si prin Romania, era rivalul South Stream si Moscova a facut toate eforturile pentru a-l scoate de pe piata pentru a nu impiedica geostrategia energetica a Rusiei in Europa, unde furnizeaza 25% din importurile sale de gaz. Or, South Stream accentueaza dependenta fata de gazul rusesc. Expertii sustin ca in anii ce vin cooperarea energetica cu Rusia se va accentua. Pentru Rusia, parteneriatul cu Europa prezinta mai multe avantaje si este constienta ca cererea de gaz va ramane accentuata in aceasta piata uriasa de 500 milioane de consumatori. Majoritatea statelor sunt favorabile acestei cooperari, doar unele tari din Est raman ostile Moscovei, avand insa o slaba influenta.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente