Germania a sadit accidental porumb modificat genetic interzis in UE

Un soi de porumb modificat genetic si interzis in Uniunea Europeana a fost semanat in mod accidental pe 3.000 de hectare din sapte state din Germania, anunta organizatia Greenpeace. Deocamdata nu se stie clar cum a avut loc contaminarea, insa ea i-ar putea costa pe agricultorii locali milioane de euro, din moment ce culturile cu pricina trebuie distruse.porumb modificat genetic

Informatia vine intr-un moment in care Comisia Europeana se pregateste sa recomande relaxarea legilor stricte din UE privind culturile modificate genetic. Semintele pentru soiul de porumb ilegal descoperit in Germania au provenit de la o firma de langa Hamburg, iar Greenpeace spune ca autoritatile stiau de existenta acestor culturi inca din martie, insa, din cauza intarzierilor birocratice, agricultorii au fost avertizati abia acum.

Pana acum, UE a permis doar doua soiuri modificate genetic pe teritoriul ei – porumbul MON 810 al companiei Monsanto si o varietate de cartof cultivata pentru amidon. Tarile din UE sunt inca divizate in ceea ce priveste culturile modificate genetic. Plantari de OMG-uri in scop comercial au loc in Spania, Portugalia si Republica Ceha, insa Franta, Germania, Austria si Grecia se numara printre statele care au interzis culturile de MON 810.

Comisia Europeana revizuieste acum regulile privind culturile modificate genetic si urmeaza sa-si prezinte luna viitoare noile propuneri pe aceasta tema, care vor acorda statelor membre o mai mare libertate in privinta acceptarii sau interzicerii OMG-urilor.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *