Germania interzice exploatarea gazelor de sist. La Pungesti, americanii continuã!

0
442
Germania interzice exploatarea gazelor de sist. La Pungesti, americanii continuã!
Germania interzice exploatarea gazelor de sist. La Pungesti, americanii continuã!
Germania interzice exploatarea gazelor de sist. La Pungesti, americanii continuã!
Germania interzice exploatarea gazelor de sist. La Pungesti, americanii continuã!

Guvernul german vrea sã interzicã exploatarea gazelor de stist cel putin panã in 2021, din cauza opozitiei puternice a populatiei fatã de metoda fracturãrii hidraulice. “Nu va exista in Germania exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice, in scop comercial, in viitorul apropiat”, a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks. In Germania existã o opozitie foarte puternicã fatã de fracturarea hidraulicã, metodã care constã in crearea de fisuri subterane in care sunt pompate apã si substante chimice sub presiune, pentru extragerea si captarea gazelor. Temerile sunt legate de poluarea care ar putea fi provocatã de substantele chimice utilizate, in special panzei freatice. In acelasi timp, la Pungesti, in Romania, sute de oameni care protestau impotriva gazelor de sist au fost bãtuti si intimidati de jandarmi, mai ceva ca pe timpul Securitãtii, fiind instituitã “zonã de protectie specialã”.

Ministrul Mediului din Germania, impreunã cu ministrul Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, au anuntat la finele sãptãmanii trecute principalele prevederi legislative legate de problema zãcãmintelor de sist. Reprezentantii industriei sustin pe de altã parte cã gazele de sist ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum si a dependentei de importuri, mai ales in contextul crizei din Ucraina. Cei doi ministri iau in serios ingrijorarea populatiei, a spus Hendricks, potrivit cãreia protejarea sãnãtãtii si a apei potabile este o prioritate absolutã. In 2021 va fi realizat un raport privind stadiul cunostintelor si tehnologiei existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Panã atunci, testarea zãcãmintelor de sist va fi autorizatã doar in anumite conditii. Asociatia pentru protectia mediului Bund a calificat proiectul drept un pas mic in directia bunã, dar vrea si interzicea explicitã a testelor. Fracturarea hidraulicã pentru extragerea de gaze din zãcãmintele conventionale, care are loc de 60 de ani in Germania, va rãmane posibilã in principiu, dar va fi insotitã de reguli suplimentare, de exemplu legate de caracteristicile produselor utilizate.

De fapt, toate proiectele de fracturare conventionale se aflã intr-un punct mort, nicio autorizatie nefiind acordatã in ultimii ani. “Dacã aceste planuri se vor concretiza, nu va mai exista productie de gaze naturale in Germania, care va fi dependentã in totalitate de importuri”, a declarat vineri presedintele federatiei producãtorilor de petrol si gaze WEG, Josef Schmid. Germania nu detine zãcãminte importante de gaze, cu exceptia catorva din nordul tãrii.
“In schimb, avem gaze de sist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioadã de 10 ani, poate chiar mai mult”, explicã directorul general al grupului BASF, din industria chimicã, Kurt Bock, un sustinãtor puternic al gazelor de sist. Propunerile prezentate vineri de cei doi ministri social-democrati necesitã acordul conservatorilor din coalitia condusã de cancelarul Angela Merkel.
Ce se intamplã la Pungesti, Vaslui, in Romania? Chevron exploreazã dupã gaze de sist, sub protectia jandarmilor!

In timp ce oficialii germani iau in serios temerile populatiei, sefii Guvernului din Romania se aratã cei mai mari sustinãtori ai Chevron, in ciuda protestelor a mii de romani. Cu aproape douã luni in urmã, premierul Victor Ponta s-a aflat sambãtã la Vaslui, unde s-a intalnit cu simpatizantii PSD din zonã, dar i s-a cerut si demisia de cãtre membrii Miscãrii de rezistentã de la Pungesti. , unde compania americanã Chevron a inceput operatiunile de explorare a gazelor de sist. “Imi doresc ca Romania si Vasluiul sã aibã cat mai multe investitii private, pentru cã noi investim din zona publicã, dar n-o sã putem niciodatã din aceastã zonã sã compensãm necesarul de investitii private. In judetul Vaslui 450.000 de oameni au nevoie sã-si rezolve problemele economice si sociale. Ii inteleg pe cei care protesteazã, dar Vasluiul inseamnã mai mult decat atat’”, ar fi spus Ponta. Intrebat dacã ar fi dispus sã meargã la Pungesti, acolo unde Chevron a inceput deja explorarea gazelor de sist, iar protestele au fost foarte dese, Victor Ponta a spus cã o astfel de vizitã nu se justificã. ‘”Sã merg la Pungesti, ca sã ce? Acolo in general protesteazã niste oameni care nu sunt din Pungesti. Eu am o opinie foarte clarã si anume aceea cã Romania trebuie sã-si exploreze resursele respectand toate standardele de mediu. Mai am o opinie mai clarã acum, dupã evenimentele la care asistãm cu totii, si anume cã as vrea ca Romania sã nu depindã de importul din Rusia. Dacã as putea sã-i intreb pe cei care protesteazã, i-as intreba dacã ei preferã sã importãm din Rusia. Mã indoiesc, totusi, cã am putea avea un dialog foarte rational din acest punct de vedere. Eu nu vreau sã importãm din Rusia, eu vreau sã reusim sã producem in Romania si sã acoperim nu doar necesitãtile Romaniei, ci si pe cele ale Republicii Moldova”, a fost rãspunsul premierului. Adicã, miile de oameni care au protestat si au fost bãtuti de jandarmi in Pungesti nu conteazã prea mult, in timp ce, in Germania, miscãri similare i-au fãcut pe unii ministri sã cearã interzicerea exploatãrii gazelor de sist.

Un om de stiintã american avertizeazã: Vasluiul, in special, Romania, in general, in pericol!

Doctorul Sandra Steingraber a venit la Vaslui pentru a atrage atentia asupra efectelor nocive ale fracturãrii hidraulice, aducand probe dincolo de orice dubiu, privind poluarea panzei freatice si a apelor de suprafatã in zonele fracturate. Rezultatele studiilor sale si ale mai multor oameni de stiintã americani sunt foarte ingrijorãtoare si sunt publicate pe mai multe site-uri si in literatura americanã de specialitate, si trag un semnal de alarmã si cu privire la generarea de cutremure si pericolul declansãrii unor cutremure mari in zonele seismice. Sãnãtatea oamenilor si animalelor este tulburatã in mod extrem de periculos de activitãtile de fracturare hidraulicã, iar, nu in ultimul rand, regiunile unde se exploateazã gazele de sist devin zone cu criminalitate crescutã, cu numãr mare de decese in accidente. Sandra Steingraber a spus cã, in SUA, cel mai mare risc privind mortalitatea la locul de muncã este acum in industria exploatãrii gazelor de sist, unde accidentele mortale sunt de sapte ori mai mari decat in orice altã industrie si de douã ori mai mari decat in Politie (se stie cã, in SUA, a fi politist este un risc major). “Tehnica fracturãrii hidraulice a fost inventatã in SUA si s-ar crede cã acolo se stie totul despre efectele ei, dar nu este asa.

A fost nevoie de ani de studii si cercetãri pentru a se arãta cu dovezi stiintifice, clare, ce efecte dezastruoase are aceastã metodã de extragere a gazelor de sist. Ca si la dumneavoastrã, in Romania, companiile care exploateazã gazele prin aceastã metodã sunt foarte secretoase si cu greu am obtinut informatii. Am venit in Pungesti special, din proprie initiativã, deoarece am vãzut ce s-a intamplat pe 2 decembrie anul trecut si am vrut sã spun celor de aici ce pericole ii pasc”, a spus Sandra Steingraber. Ea a precizat si cã sunt multiple probe care atestã cã fracturarea hidraulicã distruge sãnãtatea oamenilor, contamineazã apa si panza freaticã, provoacã cutremure, distruge agricultura si animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.