Gestionare europeana a deseurilor in comunele clujene

0
352

Comunele Mihai Viteazu si Baciu au primit finantari europene pentru proiectele realiza-te in domeniul protectiei mediului, prin programul Phare 2005. Dupa finalizarea proiectelor, la Mihai Viteazu deseurile menajere vor fi colectate selectiv si reciclate la standarde europene, in vreme ce in Baciu se va realiza o retea de canalizare si o statie de epurare a apei. „Tot ceea ce au avut de facut primariile comunelor respective a fost sa depuna proiecte in acest sens. Noi ne-am facut datoria prin a le informa. Oricum, doua comune clujene din cele zece cite au primit finantare in Regiunea Nord-Vest nu sint deloc putine, avind in vedere circumstantele”, a declarat, pentru monitorul, Lia Valendorfean, expertul in relatii publice al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest.

„Am scris proiectul in parteneriat cu Moldovenesti, Calarasi, Baisoara si Iara si am format o micro-regiune in care dorim colectarea selectiva a deseurilor. Va exista o fabrica unde acestea vor fi inca o data selectate si compactate pentru a fi duse la reciclare”, a explicat inspectorul pentru dezvoltare locala al Primariei Mihai Viteazu, Gabriela Cindea. Ea a adaugat ca finantarile primite sint destinate studiilor de fezabilitate si de impact, dupa care se va recurge la atragerea de fonduri pentru construirea statiei de colectare si compactare. De intregul proiect vor beneficia 19.000 de locuitori din cele peste 8.500 de gospodarii. Suma primita a fost de 35.500 de lei.

Comuna Baciu a obtinut o finantare de peste 56.600 de lei pentru realizarea unui proiect de canalizare si a unei statii de epurare. „Din cele sapte sate cit are comuna, doar la Baciu este apa. Dupa ce primim banii, urmeaza sa facem licitatie si apoi sper sa se rezolve lucrurile cit de repede, sa avem apa in toata comuna”, a declarat primarul din Baciu, Ioan Pop.

El a adaugat ca, de curind, impreuna cu Primaria din Aghiresu, a inaintat pentru finantare Ministerului Mediului un proiect pentru modernizarea colectarii deseurilor in cele doua comune. „Ne vor fi asigurate trei masini de 18 tone pentru colectarea selectiva a deseurilor. Am depus proiectul la jumata-tea lunii august si speram sa fie aprobat cit de curind”, a conchis Pop.

Sursa: Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.