Gheorghe Dutu, seful ANRM: Romania nu isi poate permite sa nu ia in calcul gazele de sist

Gheorghe Du?u, ?eful ANRM: România nu î?i poate permite s? nu ia în calcul gazele de ?ist
Gheorghe Dutu, seful ANRM: Romania nu isi poate permite sa nu ia in calcul gazele de sist
Gheorghe Dutu, seful ANRM: Romania nu isi poate permite sa nu ia in calcul gazele de sist

„Romania nu-si poate permite sa nu ia in calcul aceasta resursa. In general, se constata ca resursele existente sunt in declin, ultimele cifre dau niste trenduri de descrestere, ceea ce inseamna ca vom fi tot mai dependenti de importuri. (…) Prin potentialul pe care il avem, avem o perspectiva foarte buna. Ne asteptam ca in cinci, sase ani sa fim independenti din punct de vedere energetic. Totul se va face cu respectarea stricta a normelor de mediu. Suntem ancorati la un program de mediu poate prea excesiv. Am preluat toate directivele, nimeni nu-si poate permite sa nu respecte aceste norme de mediu“, a declarat presedintele ANRM.

El a precizat ca trebuie puse in balanta avantajele si dezavantajele explorarii si exploatarii gazelor de sist. „Trebuie sa ne gandim bine (…), sa punem in balanta efectele. Daca mai cade cate un avion si se produc accidente, nu inseamna ca nu mai circulam cu avioanele“, a mai spus Dutu.

Primarii vor garantii guvernamentale

Prezent la dezbatere, Horatiu Carausu, primarul comunei Bacesti, acolo unde Chevron ar putea incepe explorarea, a declarat in numele cetatenilor acestei comune ca doreste garantii guvernamentale, in cazul in care explorarea ar avea efecte negative asupra mediului inconjurator. „Se vorbeste despre accidentele care s-au inregistrat, despre existenta unor riscuri. Sa ni se spuna exact care sunt acestea, si sa dea Guvernul niste asigurari. Ma refer la o asumare publica concreta, nu doar la asigurari date la televizor“, a spus Horatiu Carausu.

Edilul a solicitat si ca o parte din redeventa primita de staul roman in urma explorarii si exploatarii gazelor de sist sa revina comunitatilor locale in care sunt gasite astfel de resurse.

Dezbaterea a fost derulata in cadrul proiectului ANRM — „Dialoguri cu cetatenii si campanii de informare privind gazele de sist in Romania“, cofinantat de Uniunea Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *