Ghetarii din Pirinei vor disparea complet pana in 2050

Cei 21 de ghetari care mai exista inca in Pirinei vor disparea pana in 2050 din cauza incalzirii climatice, anticipeaza un studiu efectuat de cercetatorii spanioli.
pirinei
“Cresterea progresiva a temperaturii – un total de 0,9°C din 1890 pana in prezent – confirma faptul ca ghetarii din Pirinei vor disparea inainte de anul 2050, estimeaza expertii” informeaza site-ul oficial de informatii stiintifice al Spaniei, SINC.

Topirea ghetarilor este consecinta “incalzirii climatice la care suntem martori”, a comentat profesorul Universitatii din Cantabrie, Juan Jose Gonzalez Trueba. “Muntii inalti reprezinta zone foarte sensibile la schimbarile climatice si de mediu si, in acest spatiu, evolutia ghetarilor (…) este unul dintre cei mai eficienti indicatori pentru a evidentia incalzirea globala a carui martori suntem” explica cercetatorul.

Cercetatorii Universitatii din Cantabrie, Madrid si Valladolid au realizat “primul studiu global” al procesului de topire al ghetarilor in zonele montane inalte de pe teritoriul Spaniei: Pirinei, Sierra Nevada (sud), Pic (nord – vest).

“In perioada 1880 – 1980, in Peninsula Iberica, au disparut cel putin 94 de ghetari, iar din anii “80 pana in prezent alti 17 ghetari au disparut” scrie SINC. In prezent, exista doar 21 de ghetari, toti sunt localizati in Pirinei, iar din acestia 10 sunt pe teritoriul spaniol, iar 11 pe teritoriul francez. Acesti ghetari ocupa o suprafata de 450 ha.

“Din 1990 pana in zilele noastre, calculele au demonstrat ca topirea ghetarilor a dus la disparitia completa a ghetarilor de mici dimensiuni si a redus cu 50% – 60% suprafata ghetarilor mari” explica SINC.

Ghetarii din Peninsula Iberica s-au format in timpul unei “mici perioade glaciare” care s-a manifastat in perioada 1300 – 1860 cu o perioada de ampla expansiune a ghetarilor intre 1645 – 1710.

Cercetatorii spanioli mentioneaza faptul ca topirea ghetarilor din Pirinei nu este un fenomen nou; un prim proces de topire a ghetarilor in acest masiv muntos a fost detectat intre 1750 si inceputul secolului 19.

Sursa: L`internaute

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente