Gorjenii vor avea depozit ecologic pentru deseuri

Groapa de gunoi va fi inaugurata in octombrie 2008
groapa de gunoi
Unul dintre cele mai moderne depozite ecologice din tara va functiona in municipiul Targu Jiu. Investitia se ridica la peste 16 milioane de euro.

Lucrarile la noul depozit ecologic din Targu Jiu au inceput la sfarsitul lunii martie a acestui an, iar finalizarea primei celule este programata pentru inceputul lunii octombrie, asa incat una dintre cele mai moderne gropi ecologice de gunoi din Romania va functiona incepand din aceasta toamna.

“Noua groapa de gunoi a municipiului Targu Jiu este amplasata pe Dealul Calului din zona Barsesti. Depozitul ecologic are o suprafata de 20 de hectare si va avea opt celule a cate 2,5 hectare fiecare.

Terenul a fost concesionat pe o durata de 20 de ani firmei din Austria care se ocupa de constructia primei celule si a celor urmatoare. Alta firma se va ocupa de selectarea si transportul gunoiului”, a declarat Marius Ionescu, director tehnic in cadrul Primariei Targu Jiu.

Pentru depozitul ecologic vor fi angajate 20 de persoane, in mod special ca deserventi de utilaje, dar si ca lucratori pentru sortarea si procesarea deseurilor.

Statie de tratare a apei reziduale

In curand, la Barsesti va fi construita si o statie de tratare a apei reziduale rezultate din gunoiul menajer si din apa de ploaie.

“La inceputul lunii octombrie va fi inaugurata prima celula a depozitului. Apoi va fi construita si o statie de tratare a apei reziduale, aceasta va fi o investitie separata. Pe parcurs va fi realizata o statie de sortare, care va fi gata mai tarziu.

Ne-ar fi de ajutor daca cetatenii vor intelege ca este foarte important sa sorteze gunoiul, asociatiile de locatari ne-ar putea ajuta in aceasta problema”, a adaugat Marius Ionescu. O celula a depozitului va fi functionala trei ani de zile, iar din al doilea an de functionare vor incepe lucrarile la cea de-a doua celula. Vreme de 20 de ani, gorjenii isi vor depozita deseurile aici, la Barsesti.

“Este un lucru extrem de bun pentru tot judetul, caci si locuitorii din imprejurimi vor beneficia de acest depozit ecologic”, a mai spus Marius Ionescu.

In acelasi timp, vechea groapa de gunoi va fi inchisa, in acest scop fiind alocati 200.000 de euro. “Va ramane doar o amintire mai putin placuta. Suprafata de teren de acolo, din zona Jietelor, va fi acoperita cu agregate si vegetatia va lua locul deseurilor de azi”, a mai spus Ionescu.

20 hectare

– reprezinta suprafata pe care este construit depozitul.

Ne-ar fi de ajutor daca cetatenii vor intelege ca este foarte important sa sorteze gunoiul, asociatiile de locatari ne-ar putea ajuta in aceasta problema
Marius Ionescu,
director tehnic Primaria Targu Jiu

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente