Gorjul devine un mare producator de energie verde

Strategia de mediu a Moldovei. Cine o va pune în practic??
Gorjul devine un mare producator de energie verde
Gorjul devine un mare producator de energie verde

Orasul Targu Carbunesti va deveni cunoscut ca fiind un mare producator de energie verde incepand cu luna mai. Lucrarile de amenajare a celui mai mare parc fotovoltaic din tara sunt pe ultima suta de metri. O suprafata de 52 de hectare a fost acoperita in intregime cu panouri solare, investitia ridicandu-se la aproximativ 46 de milioane de euro. Afacerea pusa pe picioare de catre nemti si unguri contribuie la cresterea cu 5% a bugetului Primariei Targu Carbunesti.

Cel mai mare parc fotovoltaic din tara, amenajat la Targu Carbunesti, va fi inclus in sistemul national de distributie a energiei verde in aproximativ doua saptamanii. Panourile se intind pe o suprafata de 52 de hectare, iar valoarea se ridica la suma de 46 milioane de euro. Finantarea este asigurata de catre Virgil Kappes, cunoscut sub numele de Tumbar, impreuna cu mai multi parteneri nemti si unguri. Potrivit constructorilor, puterea de productie se ridica la 20 de Megawati, iar tehnologia este de ultima generatie. Santierul a fost inaugurat in luna octombrie, iar lucrarile nu au putut fi inca finalizate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.

Autoritatile locale se declara multumite de modul in care au colaborat cu investitorii nemti si unguri. „Visurile noastre au devenit realitate. Incepand cu luna mai, orasul Targu Carbunesti va fi trecut pe harta tarii ca un mare producator de energie verde intrucat aici va functiona cel mai mare parc fotovoltaic din tara. In cateva saptamani parcul va fi inclus in sistemul national de distributie a energiei verde. Lucrarile au mers foarte bine, iar constructorii si-au facut treaba asa cum trebuie. Finalizarea lucrarilor a intarziat putin din cauza vremii ploioase”, a declarat Mihai Mazilu, primarul de la Targu Carbunesti.

Locuri de munca pentru zeci de gorjeni

In momentul de fata, peste 80 de persoane din Targu Carbunesti lucreaza la constructia parcului fotovoltaic. Potrivit edilului local, odata cu inceperea exploatarii energiei solare, se vor crea alte 50 de locuri de munca. „In prezent, peste 80 de oamenii din Targu Carbunesti lucreaza la constructie. In faza de exploatare vor fi asigurate aproximativ 50 de locuri de munca pentru cetatenii orasului nostru. Crearea de locuri de munca pentru cetatenii orasului Targu Carbunesti a fost o conditie nescrisa impusa investitorilor inca din faza de proiect”, a mentionat Mihai Mazilu.

Afacerea realizata de nemti si unguri la Targu Carbunesti aduce bani frumosi la bugetul local. „Ca urmare a acestei investitii bugetul local s-a majorat cu 5%. Se aduc bani frumosi din concesiunea terenului, impozitele pe salarii si cladiri”, a declarat primarul de la Targu Carbunesti.

MIRARE

Gorjenii din Targu Carbunesti spun ca niciodata nu au vazut atatea tiruri cate trec prin zona. „Spre parcul fotovoltaic treceau zeci de tiruri odata. Erau incarcate cu materiale din Germania, Turcia si Ungaria. Drumul de acces a fost amenajat in doar doua zile, pentru ca cel vechi nu a fost pe placul nemtilor. Potrivit cerintelor lor, panta nu trebuia sa aiba mai mult de 9 grade, iar cealalta avea aproape dublu. S-au muncit mult pentru a nu se pierde aceasta investitie. Daca nu se facea drumul repede, nemtii plecau in alta parte”, a spus un localnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *