De ce sa renuntam la ierbicide ?
O familie din trei se hraneste cu fructe si legume ce provin din gradini mici. Consumul de produse fitosanitare in gradinile private reprezinta 10% din pesticidele raspandite in agricultura. Aceste pesticide sunt in general ierbicide folosite in gradina de legume si in gradinile ornamentale (paturi de flori, peluze, alei…) Regasim aceste pesticide in apa de baut, apa de ploaie, in apele subterane si chiar in apa inbuteliata. Un studiu al IFEN (Institutul Francez al Mediului Inconjurator) realizat in 2000 asupra calitatii apelor de suprafata arata ca 83% din esantioane erau contaminate cu glyfosat, principiul activ din Round Up. Aceste analize arata ca Round Up ierbicidul cel mai folosit in Franta , nu este biodegradabil contar argumentelor publicitare societatii producatoare – Monsanto.
Cum sa stapanesti dezvoltarea buruienilor fara ierbicide ?
Care gradinar n-a visat vreodata de momentul in care nu vor mai exista buruieni? Totusi cresterea lor e un semn de fertilitate, deoarece doar pe solurile sarace nu cresc buruieni. Stocul de semninte inmagazinat de sol e inepuizabil. Daca le lasam sa creasca libere, ierburile invadeaza in mod progresiv tot spatiul. Pentru a le impiedica sa faca acest lucru eco-gradinarul redescopera si inventeaza alternative la ierbicide.
1. El favorizeaza ocuparea terenului de catre culturi cu crestere controlata -plantari de ingrasaminte verzi intre doua culturi, asociatia de culturi cu crestere diferentiata – lenta si rapida – salata intre varza, semnite de ridichi si de morcovi amestecate.
2. Acopera solul cu produse permeabile ce nu lasa buruienile sa creasca si impiedica curgerea rapida a apei de ploaie : paie, fan, foi uscate… In cazul invaziei unor buruieni extrem de viguroase cum ar fi volbura, scaietii sau pirul daca le acoperim cateva luni cu o mocheta veche, un covor sau un plastic negru reusim sa avem rezultate bune si ecologice.
3. Tolereaza unele buruieni. Flora spontana furnizeaza detalii despre evolutia si calitatea solului. Unele „buruieni” sunt in realitate auxiliari : scanteuta sau soparlita acopera solul primavara si dispar cand vina vara. Astfel impiedica dezvoltarea altor buruieni mult mai rezistente si nici macra nu deranjeaza culturile. Alte buruieni sunt comestibile cum ar fi iarba grasa sau loboda.
4. Elimina plantele inainte sa faca seminte. Smulgand buruienile dimineata, radacinile se usuca in timpul zilei
5. Invata sa cunoasca bine buruienile – modul lor de inmultire – prin seminte sau rizomi, pentru a le putea controla mai bine.
6. Lucreaza pamantul cu o unealta care scoate radacinile fara sa le rupa
7. Prepara pamantul periodic pentru a fi semanat, chiar si atunci cand nu este. Semintele din sol gemineaza in mod spontan, si prin faptul ca sapam pamantul le distrugem mai usor. Dupa cateva zile putem sa plantam sau sa semanam cultura noastra. Plantele noastre vor creste mai usor si vor lasa mai putin spatiu de crestere buruienilor.
In concluzie, nu cautati ierbicide bio – utilizati aceste sfaturi ecologice. Spor la lucru !
Sursa: www.lagedefaire.com