Gradini verticale, cerbi lopatari si lebede – noile atractii ale Gradinii Botanice Jibou

Gr?dini verticale, cerbi lop?tari ?i lebede – noile atrac?ii ale Gr?dinii Botanice Jibou
Gradini verticale, cerbi lopatari si lebede – noile atractii ale Gradinii Botanice Jibou
Gradini verticale, cerbi lopatari si lebede – noile atractii ale Gradinii Botanice Jibou

Gradini verticale din plante cu frunze decorative de diferite culori, pui de cerb lopatar si lebede, precum si un acvariu in care copiii vor putea vedea pe viu modul cum se hranesc pestii sanitari sunt noile atractii pe care Gradina Botanica Jibou le-a pregatit in acest an pentru vizitatorii sai.

Gradinile verticale sunt amenajate de specialistii gradinii botanice pentru al doilea an consecutiv, fiind vorba de un schelet metalic cu patrate de dimensiunea de 60 pe 60 de centimetri ce sustine un strat subtire de sol in care cresc plante ornamentale de mici dimensiuni cu frunze divers colorate, totul fiind o metoda ingenioasa si spectaculoasa de mascare a toaletei din incinta.

“Si anul acesta Gradina Botanica din Jibou a amenajat acele gradini verticale pe acelasi sistem tehnic ca si in anul trecut. Ce am incercat sa facem anul acesta mai deosebit a fost sa nu mai folosim modele geometrice patrate cu frunze in diferite culori, ci sa incercam ca fiecare planta din patrat sa fie ca un pixel al unei fotografii pentru a realiza un model mai interesant. Faptul ca avem patru culori de plante decorative prin frunze iti permite sa creezi diferite aranjamente, modele geometrice interesante. Totul functioneaza foarte bine, plantele se simt bine.

Sistemul acesta de crestere sub forma de gradina verticala pe care specialistii nostri l-au creat si gandit merge foarte bine, astfel incat nu avem probleme nici cu seceta, nici cu adaptarea plantelor in regim vertical. Este, tehnic, o realizare foarte interesanta”, a declarat vineri pentru AGERPRES Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetari Biologice in cadrul caruia functioneaza Gradina Botanica Jibou.

Potrivit acestuia, solutia amenajarilor verticale cu plante decorative poate fi utilizata la orice cladire, atat in interior, cat mai ales la exterior.
“Plantele cresc intr-un strat de pamant de 10 centimetri grosime, iar udarea se face prin tije de picurare. Este un sistem viabil, atat pentru exterior, cat si pentru interior. Poate la interior patratele sa fie de dimensiuni mai mici. Aici sunt 60 pe 60 de centimetri, dar se poate merge si la 30 pe 30 de centimetri. Este un cadrul metalic in interiorul caruia se afla un geotextil, un material folosit in cultura plantelor, la care se adauga substratul organic de turba si sol de care plantele au nevoie si in care se introduc si tevile de picurare. Merge la orice tip de amenajare, pentru ca el este independent de ploaie sau de alte conditii. Se poate acoperi orice forma de cladire sau de fatada”, a explicat Cosmin Sicora.
Pe langa gradinile verticale, parcul zoo ce include deja caprioare, porci mistreti si fazani a fost imbogatit cu doi pui de cerb lopatar si doua lebede. In plus, cel mai mare sector acvaristic din Transilvania va avea un acvariu ce va face deliciul celor mici, mai exact cu pesti sanitari in care vizitatorii interesati vor putea proba, pe propriile degete, modul in care se hranesc pestii sanitari.

“Noi tot timpul incercam sa avem ceva nou si interesant sa atragem publicul sa vina cat mai des, mai mult decat odata pe an. Deja arata foarte spectaculos rozariul, colectia de trandafiri. La sectorul acvaristica avem pesti cosmetici. Acvariul este pregatit si in cateva zile va fi populat. Copiiilor mai ales le va placea ideea de a-si pune mana in acvariu pentru a vedea cum vin pestii, te ciugulesc si iti curata pielea moarta. Dupa aceea, in sectorul zoo avem cerb lopatar si lebede — noutati pe care publicul le poate vedea la Gradina Botanica”, a conchis Cosmin Sicora.
Gradina Botanica Jibou se intinde pe 30 de hectare si include un sector ornamental, gradina romana, rozarium, gradina japoneza, sector dendrologic, un complex de sere de 4.000 de metri patrati, acvarii cu peste 40 de specii si varietati de pesti, galerie amazoniana cu cascade artificiale, plante tropicale si specii de papagali, precum si un parc zoologic cu cerbi, caprioare, porci mistreti si voliere cu pasari.
In curtea gradinii se afla Castelul Wesselenyi, cea mai mare constructie in stil baroc din tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *