118,59 de dolari. Acesta era pretul unui baril de petrol la finalul saptamanii trecute, aflat in crestere dupa ce OPEC nu a ajuns la un acord privind productia de petrol care ar trebui majorata.
O explicatie a faptului ca pretul petrolului este mare se poate afsa in graficul de mai jos, publicat de The Economist, in care se poate compara modul in care creste productia de petrol si cel in care creste consumul. Din pacate, productia nu mai face fata consumului.
Conform graficului, nu numai ca lumea consuma mai mult petrol decat produce, dar cresterea consumului este mai accelerata decat cea a productiei, ceea ce determina o crestere fireasca a pretului.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a incheiat, miercuri, prima reuniune din acest an fara a reusi sa ajunga la un consens in privinta majorarii productiei de titei.
‘Din nefericire, reuniunea s-a incheiat fara sa fi fost in masura sa ajungem la un consens in ce priveste diminuarea sau majorarea productiei’, a declarat, la Viena, secretarul general al OPEC, libianul Abdallah Salem El Badri.
Odata cu aceasta decizie, productia oficiala de petrol se ridica la 24,8 milioane de barili zilnic, dar analisti ai OPEC recunosc ca valoarea reala este de 26,2 milioane.
Intre membrii organizatiei s-au ivit disensiuni in legatura cu decizia ce ar fi trebuit adoptata, dupa ce o serie de state s-au opus majorarii, in timp ce tari din zona Golfului Persic au afirmat ca productia trebuie sa creasca pentru a reduce pretul titeiului pe pietele internationale.
„Unii au cerut majorarea productiei, iar altii au afirmat ca este nevoie de timp pentru a lua o decizie corecta”, a incercat El Badri sa explice neintelegerile dintre cei 12 membri ai OPEC. El a refuzat sa detalieze pozitia adoptata de fiecare stat in parte si a subliniat ca organizatia nu se confrunta cu ‘o criza’. ‘Motivul pentru care nu s-a ajuns la o intelegere este ca fiecare tara a venit cu propria valoare a productiei si nu am putut sa ne punem de acord’, a continuat El Badri.
Pe de alta parte, ministrul saudit al petrolului, Ali bin Ibrahim Al-Naimi, a carui tara a solicitat o majorare semnificativa a extractiei zilnice de petrol, a calificat aceasta reuniune ca fiind una dintre ‘cele mai nereusite’ ale organizatiei si a facut cunoscut ca sase state au respins ideea majorarii cotei avansate de alti patru membri.
„In primul rand, vreau sa precizez ca a fost una din cele mai nereusite reuniuni din istoria OPEC”, a declarat reprezentantul Arabiei Saudite, cel mai important exportator din cadrul organizatiei.
„Am fost incapabili sa ajungem la un acord”, a continuat el si a explicat ca patru tari membre al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite si Qatar, au propus majorarea extractiei cu 1,5 milioane de tone zilnic. „Dar sase state nu au fost de acord, iar acestea sunt Algeria, Angola, Venezuela, Iran, Libia si Ecuador. Ele si-au exprimat dorinta de a mentine productia si cotele. Dar cei patru membri ai CCG au spus nu, asa ca nu am ajuns la niciun acord”, a mai afirmat ministrul saudit.
Urmatoarea reuniune a OPEC este programata sa aiba loc, la 14 si 15 decembrie, tot in capitala Austriei.