Grasime total chimica

Margarina „To sandwiches” este un produs foarte periculos pentru sanatatea consumatorilor, deoarece este fabricat din grasimi modificate prin procedee chimice. Pentru a le da consistenta dorita, producatorul a adaugat si aditivi alimentari cu potential periculos asupra organismului.
margarina cu aditivi
Uleiurile vegetale rafinate hidrogenate reprezinta un real pericol pentru sanatatea tuturor consumatorilor. Celor bolnavi le poate agrava suferinta, iar pe cei sanatosi ii poate trimite la spital. Din cauza acizilor trans pe care ii contine, grasimea hidrogenata a fost interzisa in Statele Unite ale Americii, Danemarca si Elvetia, iar in alte tari utilizarea ei a fost limitata. De asemenea, producatorii sunt obligati sa declare cantitatea de grasimi trans din alimente, ceea ce in cazul acestei margarine nu se intampla. Cele mai grave probleme pe care le provoaca sunt cele la nivelul sistemului cardiovascular si al functiei hepatice.

ADITIVI ALIMENTARI
Pe langa grasimile hidrogenate, produsul mai contine si aditivi alimentari care ii scad si mai mult calitatea. Testele realizate pentru poligricerina poricinoleat E476 au demonstrat ca are efecte hepato si nefrotoxice, doza zilnica admisa pentru acest aditiv fiind de 7,5 mg/kg corp. Colorantul E160b, annatto (bixina, norbixina), poate provoca urticarie, astm. Nu este recomandat in alimentatia copiilor, pentru ca duce la aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Chiar daca este considerat inofensiv, palmitatul de ascorbil nu poate fi consumat in cantitati mari, doza zilnica admisa pentru acesta fiind de 1,25 mg/kg corp.
In ciuda compozitiei sale, margarina are o valoare energetica foarte scazuta pentru un produs din aceasta categorie. Secretul este unul singur: emulgatorii. Producatorul a folosit astfel de aditivi alimentari pentru a omogeniza cat mai bine apa, principalul ingredient, cu uleiurile rafinate si hidrogenate. Analizand tipul de emulgatori folositi, specialistul nostru ne spune ca acestia sunt foarte puternici si au capacitatea de a transforma intr-o grasime solida o cantitate mica de apa, amestecata cu putin ulei. Asa incat consumatorul este pacalit. Crede ca a cumparat margarina, dar de fapt a achizitionat o cutie cu apa, cateva picaturi de ulei si prafuri care sa ii dea consistenta unei margarine. Si ca totul sa fie cat mai veridic, s-au folosit doi coloranti alimentari, astfel incat produsul sa semene cat mai mult cu untul.
Mirosul este si el gadilat de prezenta aromelor naturale.

Vitamine degeaba
De pe eticheta aflam ca in compozitia margarinei intra si doua vitamine: A si D3. Daca va gandeati ca mancand acest produs va veti intari organismul, renuntati! Efectul este invers. Vitaminele sintetice nu sunt asimilate de organism, iar in acest context valoarea lor este egala cu zero. Specialistul ne sfatuieste sa consumam fructe si legume proaspete pentru a beneficia de efectele pozitive ale vitaminelor. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, profesorul Mencinicopschi nu recomanda produsul nici unei categorii de consumatori. Efectele nocive se vor vedea in scurt timp de la consumul margarinei „To sandwiches”.

Ingrediente
Apa, uleiuri vegetale rafinate, uleiuri vegetale rafinate hidrogenate, emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E471, poliglicerina-poricinoleat E476), sare alimentara 0,8%, aroma naturala, conservanti (acid ascorbic E300, sorbitat de potasiu E202), regulator de aciditate (acid citric E330), antioxidant (palmitat de ascorbil E304), colorant (annatto E160b, curcumina E100), substante suplimentare (vitamina A, vitamina D3). Continut in grasime 20% ISU. Informatii nutritionale/100 g: valoare energetica 740 kj/180 kcal, proteine 0 g, carbohidrati 0 g, grasimi 20 g, vitamina A 330 µg, vitamna D3 2 µg.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *