Liderul francez antiglobalizare, Jose Bove, impreuna cu alti 15 opozanti ai organismelor modificate genetic (OMG) au intrat ieri in greva foamei, la Paris. Ei cer “activarea clauzei de salvgardare europeana in cazul porumbului Monsanto 810 (MON 810), singurul autorizat in Uniunea Europeana”.

Grevistii au declarat ca perioada de protest va fi nedeterminata. Mi-litantii sunt sustinuti de reprezentanti ai principalelor asociatii ecologiste care au cerut constant guvernului aplicarea clauzei de salvgardare in cazul porumbului MG.

“Nu a fost respectata promisiunea facuta anterior. Prin programul francez de mediu, Grenelle de l”environnement, autoritatile si-au luat angajamentul sa activeze clauza de salvgardare pentru MON 810. Desi ministrul ecologiei, Jean-Louis Borloo, a reafirmat aceasta idee, singura masura luata pana acum a fost inghetarea vanzarilor de seminte MG pana in februarie, adica pe timpul iernii, cand nimeni nu le cumpara”, a afirmat Jose Bove.

Tarile UE, drepturi depline asupra OMG

Clauza de salvgardare in cazul MON 810, prevazuta la articolul 23 din Directiva Europeana 18/2001, permite unui stat membru sa nu utilizeze, pe teritoriul sau, un OMG autorizat la nivel european. Porumbul MON 810 care a fost omologat in 1998 este cultivat, in momentul de fata, in Spania pe aproximativ 50.000 de hectare si in Franta pe circa 5.000 de hectare. Repr-ezentantii guvernului francez nu au afirmat, in mod explicit, ca vor interzice MON 810, in lipsa oricarei conditii.

Concluzia programului Grenelle vizavi de porumbul modificat genetic, de la sfarsitul lui octombrie 2007, prevedea “activarea clauzei de salvgardare pana la intrarea in vigoare a legii privind biotehnologiile”. Jean-Louis Borloo a declarat ca, intr-adevar, in asteptarea legii respective, “Franta va activa clauza de salvgardare”.

Totusi, Philippe Gracien, purtatorul de cuvant al semanatorilor, favorabil OMG-urilor, a precizat ca, “pentru a activa clauza de salvgardare in cazul MON 810, trebuie sa ne bazam pe argumente stiintifice”. Pe 15 ianuarie, in Franta, va avea loc o dezbatere parlamentara asupra proiectului de lege privitor la organismele transgenice.

Bove, un tip controversat

Jose Bove (foto incercuit) este recunoscut la nivel global pentru luarile sale de pozitie impotriva OMG-urilor. A ajuns pana la a smulge culturile OMG de pe campurile de proba, fapt pentru care a fost condamnat la inchisoare. In plus, in 1999 a devastat un McDonald”s din comuna franceza Millau, fapta pentru care, de asemenea, a fost condamnat la detentie.

Sursa:Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here