Gripa porcina ar putea ajunge si in Romania

Virusul care a ucis in doar cateva zile peste o suta de oameni si care are potentialul de a deveni cel mai devastator din istoria ultimilor 100 de ani din cauza modului rapid de transmitere ar putea ajunge si in Romania.
epidemie
Autoritatile romane sunt in alerta si iau primele masuri. Potrivit directorului Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel, tara noastra ar putea sa se confrunte chiar din toamna cu probleme din cauza virusului. Ministerul Sanatatii a anuntat ca persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Matei Bals si se vor lua masurile de izolare. Imunitatea oamenilor la acest virus este limitata – este o ramura a virusului H1N1, care contine gene de pasare, porc si umane, intr-o combinatie nemaiintalnita pana acum. Virusul din Mexic a fost identificat ca fiind de tip A/H1N1 si afecteaza in principal tineri adulti.

Peste 400 de romani se afla in prezent in Mexic, a comunicat MAE, la solicitarea Mediafax, precizand insa ca o cifra exacta nu exista deoarece cetatenii romani care se stabilesc sau calatoresc in strainatate nu isi anunta prezenta la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile. Pana acum, in Romania nu a aparut niciun caz de infectare si nicio suspiciune, insa din toamna ar putea aparea probleme legate de acest virus, potrivit directorului Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, Adrian Streinu-Cercel. „Se asteapta indicatii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii despre tipul tulpinii de virus pe care va trebui sa il contina vaccinul care va fi administrat din toamna”, a adaugat Streinu-Cercel.

In momentul de fata, autoritatile sanitare din Romania sunt pregatite pentru eventualele cazuri de gripa porcina. Stocul de antivirale de la Ministerul Sanatatii este suficient pentru situatia actuala, iar la Institutul Matei Bals a inceput deja monitorizarea tuturor pacientilor cu stare febrila si gripala, a declarat Streinu-Cercel.

Recomandarile autoritatilor
Autoritatile romane recomanda populatiei intensificarea regulilor de igiena personala, in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei si a calatoriilor in zonele afectate. Potrivit Ministerului Sanatatii, gripa umana cu tulpina porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Ministerul recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA – California, Texas, Kansas, Ontario – si Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia. Ministerul Sanatatii va posta pe site-ul www.ms.ro o serie de recomandari pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in regiunile afectate de gripa porcina.
In caz caz de aparitie a unei boli respiratorii acute febrile se vor avea in vedere urmatoarele: izolarea la domiciliu, purtarea de masca pentru a acoperi atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu), anuntarea imediata a medicului de familie. In cazul in care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei unitati de boli infectioase (spital de boli infectioase, sectia de boli infectioase).

Masuri de prevenire
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a stabilit un set de zece masuri pentru prevenirea aparitiei virusului de gripa porcina, printre care intensificarea masurilor de biosecuritate in exploatatiile comerciale si in gospodariile populatiei, asigurarea monitorizarii permanente a actiunilor ce fac obiectul sistemului rapid de alerta pentru alimente si furaje, precum si asigurarea controlului preventiv pentru transporturile cu animale vii in Punctele de Inspectie la Frontiera. Presedintele ANSVSA, Marian Zlotea, a precizat ca, din informatiile primite, Mexicul nu a avut comert direct cu Romania de animale vii.
De asemenea, Guvernul va aproba, in sedinta de astazi, un plan de masuri pentru prevenirea gripei porcine, in acest moment toate institutiile responsabile aplicand masurile recomandate de Comisia Europeana, a declarat, ieri, dupa intrunirea Comitetului pentru Situatii de Urgenta, ministrul de Interne, Dan Nica.

Virusul s-a extins cu repeziciune in Europa
Periculosul virus s-a extins cu o repeziciune uluitoare in mai multe tari ale Europei. Astfel, un prim caz a fost confirmat ieri in Spania la un tanar, in varsta de 23 de ani, care se intorsese dintr-o calatorie din Mexic. In Portugalia, patru spitale au fost alertate ca masura de precautie, iar mai multe persoane au fost spitalizate in Marea Britanie si in Franta pe fondul intensificarii masurilor de precautie pentru contracararea gripei porcine, relateaza AFP. De asemenea, zece persoane, care ar putea fi afectate de gripa porcina, au fost plasate sub observatie in Danemarca si in Suedia, iar cinci elvetieni reveniti din Mexic sunt suspecti de infectare cu virusul gripei porcine si fac obiectul examinarilor, anunta purtatorul de cuvant al Oficiului elvetian de Sanatate Publica.

China si Thailanda au anuntat suspendarea importurilor de carne de porc din Mexic si din Statele Unite. Indonezia a oprit toate importurile de carne de porc. Rusia a decis sa inspecteze toate avioanele care sosesc de pe continentul american. Moscova a adoptat deja astfel de masuri pentru avioanele venind din Statele Unite si din Mexic si a interzis importul de carne din aceste tari si din mai multe state din America Centrala. Pana acum, virusul a cauzat 20 de decese confirmate, dar ministrul mexican al Sanatatii a facut referire la un bilant „probabil” de 103 de morti si 1.614 imbolnaviri. Un numar de 20 de cazuri de gripa porcina a fost depistat in Statele Unite, iar in Canada au fost inregistrate sase cazuri. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca termenul de „gripa porcina” este nepotrivit pentru desemnarea epidemiei aparute in Mexic, in conditiile in care virusul respectiv nu a fost depistat la animale, anunta Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animala (OIE). „Virusul nu a fost depistat la animale. De aceea, boala nu poate fi numita gripa porcina”, se arata intr-un comunicat al OIE.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *