Gunoieri britanicii, spionati daca golesc corect tomberoanele

Autoritatile din Manchester au descoperit astfel o “mita” constand intr-o sticla de apa minerala, oferita unui angajat, pentru a “indeparta ilegal gunoiul”
gunoieri
La fel ca in nenumarate orase europene, gestionarea deseurilor menajere a devenit o problema atat de arzatoare in Manchester, incat autoritatile au decis sa incerce rezolvarea ei inclusiv facand apel la masurile de supraveghere a cetatenilor permise de legislatia antiterorista.

Consiliul local din Bury (oras inclus in zona metropolitana Manchester) a declansat o operatiune de supraveghere folosind camere video ascunse, lucru permis doar pentru descoperirea unor fapte care pun in pericol siguranta Marii Britanii. Pentru celelalte incalcari ale legii, supravegherea se poate face in aceasta tara prin milioane de camere video amplasate in locuri vizibile.

Totusi, autoritatile din Bury au considerat ca plangerile primite de la cetateni sunt extrem de importante, pentru ca angajatii insarcinati cu colectarea gunoiului erau acuzati ca incalca legea. In urma operatiunii de spionaj, trei gunoieri au fost descoperiti ca indepartau gunoiul in exces al proprietarului unei pravalii care nu platise “extra taxa” care trebuie achitata de cei care produc mai multe deseuri decat cota alocata de primarie. Gunoierii nu au voie sa ridice nimic in plus fata de cota fiecarui client, iar suspectii fusesera acuzati ca au luat mita pentru a debarasa ilegal deseurile cuiva care nu platise.

Insa operatiunea de supraveghere nu a dus decat la descoperirea unei “mite ridicole” – unul dintre gunoieri a fost filmat cand accepta o sticla de apa minerala (cu aroma de capsuni) din partea proprietarului magazinului. Consiliul din Bury a decis retineri salariale impotriva celor trei, care au fost, ulterior, concediati.

Justitia, de partea gunoierilor

Dupa pierderea slujbelor, angajati au dat in judecata Consiliul din Bury, iar Justitia avea sa le faca dreptate. Judecatorii au acceptat argumentul gunoierilor – ca nimeni nu-i anuntase ca respectivul proprietar de magazin nu isi platise suprataxa si nu mai avea un contract valabil pentru colectarea deseurilor – dar procesul nu a mai fost dus pana la capat.

Reclamantii si Consiliul din Bury au cazut la o intelegere in afara instantei, prin care gunoierii concediati si-au impartit o despagubire de peste 100.000 lire sterline.

474 de consiliile locale britanice isi spioneaza cetatenii

Patania gunoierilor din Manchester a atras atentia presei britanice asupra abuzurilor demne de un stat politienesc care au loc in Regatul Unit, in privinta supravegherii cetatenilor. In baza unei legii din anul 2000, consiliile locale invoca “interesul securitatii nationale” pentru a efectua supravegheri rezervate organismelor statale cu atributii antiteroriste.

Astfel, potrivit The Daily Mail, initial erau numai noua agentii guvernamentale (din politie si serviciile secrete) care aveau dreptul sa filmeze intr-ascuns cetatenii, dar acum numarul total al institutiilor care efectueaza asemenea supravegheri a urcat la 792. Dintre acestea, 474 sunt consilii locale.

In total, autoritati locale precum Consiliul din Bury efectueaza circa 10.000 de supravegheri video ilegale, pentru ca metodele sunt rezervate infractiunilor care privesc securitatea nationala. Majoritatea infractiunilor descoperite pe aceasta cale se refera la murdarirea spatiului public cu excremente de caine sau la gestionarea deseurilor.

Sursa: Gandul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente