Orbit – Guma cu 14 aditivi

Specialistul recomanda ca aceia care au sensibilitate la E-urile utilizate sa nu consume guma de mestecat analizata. Tinind cont ca afecteaza aproape tot organismul, este bine sa evitam consumul frecvent.
orbit cu aditivi
Guma de mestecat fara zahar, cu lichid cu indulcitori si arome de menta si mentol Orbit este un produs fabricat in mare parte din aditivi alimentari, cu efecte negative asupra organismului. De pe eticheta aflam ca are in compozitie: „Indulcitori isomalt E 953, sorbitol E 420, manitol E 421, sirop de maltitol E 965 (ii), aspartam E 951, acesulfam K E950, baza de guma (contine lecitina din soia E 322), agent de umezire glicerol E 422, agent de ingrosare guma arabica E 414, arome, colorant dioxid de titan (E 171), agent de glazurare ceara de carnauba E 903, antioxidant BHA E 320, agent de ingrosare guma xantan E 415, coloranti curcumina (E 100), albastru brilliant (E 133)”. Producatorul mai face urmatoarele specificatii:

„Contine o sursa de fenilalanina. Consumul excesiv poate avea efecte laxative. A se mesteca guma de mestecat dupa ce ati consumat alimente sau bauturi. O alimentatie variata si echilibrata si un stil de viata sanatos sint importante”.

Informatiile nutritionale pentru 100 de grame sint urmatoarele: „Continut energetic 680 kj/ 163 kcal, proteine 0 g, carbohidrati 68 g, din care zaharuri 0 g, polioli 68 g, amidon 0 g, grasimi 0g, din care – acizi grasi saturati 0g, fibre 0 g, sodiu 0 g”.

ANALIZA.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul analizat este o guma de mestecat obtinuta din aditivi alimentari, indulcitori (E 953, E 420, E 421, E 965 (ii), E 951, E 950), agenti de umezire si de ingrosare, coloranti chimici de sinteza E 133 si colorant natural E 100. Densitatea energetica este medie, 163 kcal/ 100 grame produs, conferita de indulcitorii de tip polioli. Unii dintre aditivii utilizati pot avea efecte adverse asupra sanatatii persoanelor sensibile. Dintre acestia, cei mai periculosi sint acesulfamul K E 950, aspartamul E 951 si butilhidroxianisolul E 320, care sint considerati cancerigeni de specialisti.

CONCLUZII.
In urma analizei informatiilor scrise pe eticheta, specialistul conchide ca produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, celor cu sensibilitate la aditivii folositi. Guma de mestecat Orbit analizata este interzisa suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza continutului de fenilalanina din aditivul alimentar acesulfam K, E 950. Fumatorii vor evita sa mestece guma in timp ce fumeaza, pentru a nu spori nocivitatea fumatului prin stimularea absorbtiei substantelor periculoase din tigara, avertizeaza profesorul doctor Mencinicopschi. La un consum excesiv pot aparea efecte laxative si, de asemenea, se va tine cont de caloriile aduse, in special in cazul persoanelor supraponderale si obeze.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *