Gunoiul craiovean, fara iz european

In Craiova, colectarea selectiva a gunoiului, potrivit normelor europene, s-a dovedit un obiectiv greu de realizat. Din cauza nepasarii cetatenilor, dar si a indiferentei autoritatilor se strang la gramada, in aceeasi pubela, resturile menajere, peturile, hartia si sticla.
colectare deseuri
Incercarile Salubritatii de a colecta selectiv gunoiul in Banie au esuat. Programele-pilot, din 2007 si 2008, s-au dovedit inutile. Atunci, la 50 de platforme de gunoi din cartierele Calea Bucuresti, Brazda lui Novac, Craiovita Noua au fost asezate containere speciale. Rezultatul a fost zero. In 2008, experimentul a fost reluat in zona caselor de pe strazile Nanterre, Siloz, Infratirii, Calea Bucuresti. Debutul a fost promitator fiindca localnicilor li se dadeau saci de plastic in care, pentru inceput, sa puna macar peturile. S-au colectat 20 de tone de sticle din plastic, care zac si azi la statia de incinerare a Salubritatii din Craiova. Din spusele directorului SPS, cantitatea stransa si pretul de achizitie nu merita efortul strangerii selective a gunoiului.
„In Craiova, nu exista o firma mare de colectare a peturilor. Cele cateva societati care exista pe plan local platesc un pret mic, trei-patru lei pe kilogram. Noi incercam sa incheiem un contract cu firma taiwaneza de la Buzau, GreenFiben, cel mai mare reciclator din Romania. Ei platesc 100 de euro pe tona pentru peturile albe si 60 de euro pentru o tona din cele colorate. Dar trebuie sa asiguram zece tone la fiecare transport. Pentru un contract cu o firma din afara, trebuie sa strangi mii de tone”, a declarat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate. Hartia si sticla nu mai au cautare in perioada de criza.
Autoritatile locale si reprezentantii SPS spun ca ar fi mai bine ca gunoiul sa nu se mai stranga selectiv. In caz contrar, ar fi nevoie de doua tipuri de masini, doua programe distincte, ceea ce ar ridica pretul colectarii gunoiului, iar costul s-ar resimti in buzunarul cetateanului.

Colectare la gramada

Dezinteresul populatiei de a aduna selectiv gunoiul este incurajat si de metodele angajatilor de la Salubritate. Zilnic vedem cum angajatii Salubritatii inghesuie in masini tot ce gasesc la platforma de gunoi: resturi menajere, hartie, sticla, peturi, fier si moloz. Fiindca atata timp cat nu exista tomberoane speciale, gunoaiele si resturile de la platforma sunt stranse la gramada, in aceeasi masina, transportate la groapa de la Mofleni si depozitate de-a valma. Abia aici se face o sortare, care este costisitoare. In prezent, mai sunt reciclate in centre mari doar peturile. Sticlele de plastic, de exemplu, se strang direct din groapa, foarte murdare. Dintr-o tona de peturi ies aproximativ 700 de kilograme de fibra.
Specialistii sustin ca acesta este motivul pentru care pretul reciclarii in Romania este mai mare decat in alte tari europene. Celelalte materiale, hartia, fierul, sticla, in Craiova sunt achizitionate la preturi de nimic de mici societati sau persoane particulare. Nu exista pe plan local societati care sa recicleze aceste materiale. Din spusele directorului SPS Craiova, marii producatori loviti de criza si-au pierdut interesul fata de aceste materii prime, pe care le furnizeaza groapa de gunoi, astfel incat colectarea lor pe moment nu mai este rentabila.
„Colectarea hartiei este dificila pentru ca se degradeaza cel mai usor, dozele de aluminiu nu mai au cautare, iar de sticla nu mai este nimeni interesat pe plan local”, a adaugat Ciobanu. Acesta sustine ca si nemtii au ajuns la aceeasi concluzie: gunoi la gramada. Dar ei colecteaza in continuare selectiv.

Norme de depozitare

Pana in 2013, Romania trebuie sa colecteze selectiv si sa recicleze cel putin 50% din gunoi, potrivit normelor UE. In prezent, la nivel national, reciclarea deseurilor se face in proportie de 10%, in timp ce in alte tari europene se depaseste media impusa de UE, cum este cazul Germaniei, care a inregistrat 60%. Pana in 2017, Romania trebuie sa depoziteze si sa incinereze deseurile menajere.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *