Guvernul coace un colos energetic din ce a mai scapat de la privatizare

Executivul va reuni intr-o singura entitate principalele firme energetice la care statul mai este inca actionar majoritar, pentru a spori rolul Romaniei in Europa.

Schimbare radicala de strategie in domeniul energetic. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca statul va pastra controlul, ca actionar majoritar, asupra producatorilor de energie electrica si va analiza integrarea acestora cu societatile de distributie a electricitatii aflate in proprietatea statului, pentru a forma o companie puternica la nivel regional.

Primul-ministru a declarat ieri, dupa sedinta de guvern, ca viitoarea componenta a noii companii energetice nu s-a decis inca, o hotarare urmand a fi luata in termen de 30 de zile. „Astazi am luat doar o decizie strategica. Vreau ca aceasta companie pe care urmeaza sa o definim sa fie un actor puternic intern si regional, care sa asigure Romaniei securitatea energetica, dar si capacitatea de a se implica in luarea unor decizii strategice la nivel regional si european”, a declarat Tariceanu.

Ulterior, statul va vinde pachete mici din actiunile societatii pe Bursa. Seful Executivului a precizat ca la inceputul saptamanii viitoare vor exista discutii cu principalii actori din piata, respectiv cu reprezentantii ANRE, ai Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica si ai celor trei companii de distributie a electricitatii ramase in portofoliul Electrica.

In calcul sunt luate doua variante de lucru: fie toti producatorii de energie vor intra in componenta viitoarei societati, pentru ca, ulterior, sa fie vandute partile mai putin atractive, fie statul va ingloba doar cativa producatori, urmand ca restul sa fie privatizati de AVAS, ca entitati diferite. Tariceanu a explicat ca tarile din jur au companii energetice puternice si a exemplificat cu firma CEZ, controlata de statul ceh, care „obtine o cifra de afaceri uriasa, un profit urias si este un actor care isi permite sa se dezvolte, sa reprezinte coloana vertebrala a economiei”.

Guvernul a aprobat ieri strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020, care prevede investitii de aproximativ 35 miliarde de euro in domeniu. Presiuni de vanzare a complexurilor energetice Pana acum, cu exceptia unor microhidrocentrale, statul nu a privatizat niciunul dintre producatorii de energie electrica, lucru contestat de majoritatea jucatorilor din piata. Pentru vanzarea celor trei complexuri energetice din bazinul Olteniei, care impreuna asigura 30% din productia de energie a tarii, exista presiuni foarte mari din partea marilor companii straine.

De altfel, seful AVAS, Teodor Atanasiu, in administrarea caruia se afla cei trei producatori, a declarat acum doua zile, pentru Rompres, ca statul va vinde doua complexuri energetice, iar al treilea va fi integrat in noul holding. In portofoliul statului au mai ramas Romgaz, care asigura jumatate din productia de gaze naturale a tarii, cealalta jumatate fiind asigurata de Petrom, companie vanduta OMV. Distributia de gaze a fost integral privatizata catre Gaz de France si nemtii de la E.ON. Cinci din cei opt distribuitori de electricitate au fost cumparati de Enel Italia, CEZ Cehia si E.ON. La stat au ramas, de asemenea, Transgaz si Transelectrica.

Marinescu: Privatizarea Petrom, subminare a economiei nationale

Comisia parlamentara de ancheta a privatizarii Petrom se apropie de finalizarea raportului. Potrivit senatorului PD, Marius Marinescu (foto), vanzarea fostei companii nationale de petrol constituie un act de subminare a economiei nationale. Concluziile preliminare ale anchetei arata ca, prin metoda de evaluare utilizata, Credit Suisse First Boston nu a luat in vedere patrimoniul Petrom, care ar fi condus la o valoare de piata a companiei de 6 miliarde de euro.

In plus, potrivit unui document intern al CSFB, valoarea de piata a Petrom poate urca cu 800 milioane de dolari, daca pretul titeiului va creste cu doar 2 dolari/baril. In schimb, la evaluare CSFB a luat in calcul un pret fix al titeiului de 20 dolari pe baril, pentru urmatorii 8 ani, desi, in 2004, la momentul privatizarii, pretul titeiului era deja de 37,8 dolari/baril.

Potrivit documentelor obtinute de ziarul „Adevarul”, la 30 iunie 2003, CSFB era inscris ca actionar la Petrom cu o participatie de 0,00265%. Prin urmare, CSFB se afla in conflict de interese. Petrom, companie care controla integral resursele interne de titei, a fost privatizata la sfarsitul anului 2004. Pentru 51% din actiuni, grupul austriac OMV a platit 1,5 miliarde de euro, din care statul roman a incasat direct 668 milioane de euro. (Alexandru Macoveiciuc)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *