Guvernul negociaza cresterea participatiei la Rosia Montana si marirea redeventei

Guvernul negociaza cresterea participatiei la Rosia Montana si marirea redeventei
Guvernul negociaza cresterea participatiei la Rosia Montana si marirea redeventei

Guvernul si compania canadiana Gabriel Resources negociaza cresterea participatiei statului la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% si a redeventei platite de la 4% la 6%.

Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Compania a luat nota de declaratiile premierului Victor Ponta privind includerea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), alaturi de alte proiecte, in Planul national de investitii si locuri de munca, se arata intr-un comunicat al Gabriel.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, figureaza in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, joi, de Guvern si este prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Citeste si: Investitia Rosia Montana, inclusa de Guvern in Planul national de investitii. Ponta: Negocierile vor fi finalizate pana in septembrie
Beneficiile pentru Romania citate in planul autoritatilor ca fiind de pana la 78% din ceea ce genereaza proiectul reprezinta estimari privind cheltuieli directe si indirecte cu contractorii si furnizorii in Romania, impreuna cu taxe (atat pentru companie, cat si pentru angajati), precum si distribuirea de profituri statului roman si sunt bazate pe anumite presupuneri pe termn lung, tehnice, financiare, economice si altele, inclusiv cele pentru preturile materiilor prime (precum o cotatie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) si rate ale cursului de schimb, noteaza compania canadiana.

„Beneficiile respective presupun si o majorare a participatiei statului roman in proiect la maxim 25% si o rata a redeventei de 6% din venituri, fixa pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt in prezent in negociere cu Guvernul”, se arata in comunicat.

Compania este „incurajata in mod deosebit” de includerea proiectului in planul autoritatilor romane, dar ramane in discutii avansate cu Guvernul privind participatia statului si nivelul redeventei. Gabriel spera la o incheiere in scurt timp a negocierilor, care includ si aspecte precum garntii de mediu, o extindere a licentei miniere, precum si alte prevederi legale si fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente