Problema exploatarii in exces, inca de actualitate. Lacul cu Nuferi a reinviat

Problema exploatarii in exces, inca de actualitate Lacul cu Nuferi a reinviat
Problema exploatarii in exces, inca de actualitate Lacul cu Nuferi a reinviat

Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai parca a reinviat. Dupa emotiile din iarna, cand Ochiul Mare a secat, iar cele trei specii protejate prin lege erau in pericol de disparitie, acum lucrurile par sa se fi stabilizat. Pericolul ramane, mai ales ca una dintre cauzele scaderii nivelului apei geotermale este si expoatarea in exces a zacamantului.

O vizita facuta ieri la Rezervatia Naturala „Paraul Peta” – Ochiul Mare, din Baile 1 Mai, a relevat faptul ca nufarul a reinviat, dupa ce timp de mai multe luni debitele apei geotermale au fost la cel mai scazut nivel din toata existenta sa. De asemenea, pestele „Rosioara lui Racovita” si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare) au fost salvate de la disparitie, deorece pe perioada de iarna au fost adapostiti in acvarii, la Muzeul Tarii Crisurilor. Custodele Rezervatiei Naturale „Paraul Peta” a anuntat, ieri, demararea unor proiecte vizavi de conservarea acestei zone. Pe langa lucrarile de igienizare, au fost gandite si alte proiecte pentru acest perimetru. „Lucrurile sunt salvate din perspectiva nufarului. Se lucreaza la defrisari, in anumite limite. Nu putem transforma zona in parc cu banci, este totusi o rezervatie unde sunt si alte specii de animale care traiesc in acest habitat”, a subliniat Aurel Chiriac, directorul executiv al Muzeului Tarii Crisurilor. Radu Huza, custodele Rezervatiei, a amintit ca nivelul apei de la Ochiul Mare e stabil. „Important este ca dupa o inactivitate de aproximativ trei luni, Ochiul Mare si-a revenit. Cele trei specii, nufarul termal, pestele „Rosioara lui Racovita” si melcul Melanopsis Parreyssi au scapat. In continuare, situatia nu e rezolvata. Nu putem rezolva o problema, daca nu o constientizam. Autoritatea Nationala de Resurse Minerale a transmis Institutiei Prefectului Judetului Bihor faptul ca nu exploatarile in exces au cauzat aceasta problema, ci seceta”, a precizat Radu Huza. In opinia sa, totusi cauza principala ar fi „exploatarea in exces a zacamantului”. „In primavara, s-a oprit furnizarea caldurii de la punctul termic din Nufarul. In opinia noastra, se extrage mult prea mult zacamant decat se poate reface natural”, a completat Huza.

Proiecte de revigorare

Pentru a conserva acest areal, s-au gandit mai multe proiecte. Unul presupune montarea de senzori care sa monitorizeze in permanenta nivelul si temperatura apei din Ochiul Mare. De asemenea, Consiliul Judetean, avand ca partener Muzeul Tarii Crisurilor, a depus, in cadrul programelor de POS Mediu, un proiect care vizeaza elaborarea unor planuri de management integrat pentru cele trei Site-uri Natura 2000 „Paraul Peta”, „Betfia” si Tasad. Totodata, Muzeul a castigat 13.000 de dolari pentru proiectul „Reproducerea in captivitate si mentinerea ex situ de populatii de Scardinius racovitzai si Melanopsis parreyssi”. „Muzeul oradean a depus spre aprobare la fundatia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund (MBZSCF) din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) un proiect, care are ca scop asigurarea unei rezerve genetice a celor doua specii endemice, in cazul afectarii ireversibile a habitatului lor natural si a populatiilor lor din rezervatie. Activitatile din cadrul proiectului se vor desfasura in colaborare cu Acvariul din Galati (Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Galati) si Universitatea „Szent István” din Gödöllő (Ungaria), in calitate de parteneri. Durata proiectului este de 18 luni din momentul finantarii”, ne-a precizat Adrian Gagiu, coordonator proiect. Cei doi parteneri mentionati vor efectua experimentele de inducere a reproducerii in captivitate a celor doua specii endemice, vor colecta impreuna cu specialistii Muzeului exemplarele necesare din speciile respective si le vor transporta la laboratoarele proprii. De asemenea, se vor reintroduce in rezervatie impreuna cu cei de la Muzeu exemplare obtinute in captivitate. Totodata, Muzeul va mentine in captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse in Vivariul din noul sediu si va efectua in continuare activitatile de monitorizare a habitatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *