Guvernul Romaniei poate propune interzicerea desfiintarii spatiilor verzi

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, propune interzicerea desfiintarii spatiilor verzi, supunand dezbaterii publice proiectul de Ordonanta privind modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, privind Protectia Mediului.

Este desigur un proiect ABSOLUT LAUDABIL ce merita tot sprijinul, INSA, schimbarile propuse ar putea avea efecte secundare NEGATIVE pentru acele orase in ale caror piete publice din centrele istorice au fost infiintate in anii 1945-1989, DIN MOTIVE IDEOLOGICE, parcuri si spatii verzi care, in buna parte, exista si astazi (mai ales in Transilvania: vezi Sighisoara, Medias, Tg. Mures etc. etc.)!

Din acest motiv, va chemam sa sprijiniti propunerea Asociatiei Sighisoara Durabila de a modifica, in cadrul dezbaterii publice a proiectului de OUG, deschisa pana vineri 21. septembrie(!!), proiectul de OUG in sensul permiterii desfiintarii spatiilor verzi „ideologice” din centrele istorice! Pentru detalii vezi jos!

IMPORTANT: termenul limita este vineri 21. septembrie!! (Informatia privind proiectul de OUG ne-a parvenit doar astazi, joi 20 septembrie – astfel se explica aceasta initiativa adhoc, in ultimul moment…)

–––––––

Propunere de modificare a proiectului de OUG privind modificarea OUG 195/2005

Motivatie: In pietele publice din centrele istorice ale unor orase (exemple: Sibiu, Medias, Sighisoara, Tg. Mures, Bistrita etc.) au fost amenajate, intre 1945-1989, un numar mare de parcuri si spatii verzi. Acest lucru s-a facut abuziv si din motive ideologice (desfiintarea spatiilor publice centrale deschise, pentru evitarea producerii de manifestatii spontane impotriva regimului comunist s.a.). Unele dintre acele parcuri „abuziv infiintate” mai exista si azi (Medias, Sighisoara, Biertan, Tg. Mures, etc.). In acelasi timp se amplifica tendinta de refacere a pietelor publice istorice (de ex. Sibiu). Parcurile infiintate din motive ideologice in perioada comunista reprezinta o problema DEOSEBIT DE SERIOASA pentru structura acestor orase, acestea fiind private de mai multe decenii de spatiile publice traditionale, necesare atat schimburilor economice, sociale, culturale cat si formarii identitatii si implicarii civice locale!

OUG propusa in forma actuala, ar interzice implicit refacerea, atat de necesara si de dorita, a pietelor publice din centrele istorice ale oraselor. Aparent, fenomenul parcurilor „ideologice” comuniste in pietele centrale se concentreaza mai ales orasele din regiunea Transilvaniei – acestea fiind construite FARA EXCEPTIE in jurul unor piete -, de aceea, poate, nu a fost constientizat si luat in calcul acest aspect in Capitala care nu prezinta aceasta structura urbana.

In concluzie: Dat fiind faptul ca pietele publice istorice au o importanta ESENTIALA pentru identitatea urbana a locuitorilor sai, OUG propusa trebuie sa tina cont de dezideratul VITAL al oraselor in cauza de a beneficia din nou de pietele publice ce le marcheaza nu doar structura urbanistica ci si identitatea culturala! Tinand cont ca spatiile verzi amenajate dupa 1945, in pietele centrale istorice, ocupa in general suprafete RELATIV MICI, efectele negative din pdv ecologic, in cazul desfiintarii lor si reamenajarii pietelor istorice, ar fi aproape neglijabile – in schimb, ar predomina net si pe termen lung efectele pozitive (=refacerea spatiilor necesare schimburilor comerciale, sociale, culturale si formarii identitare)! Cu alte cuvinte, realizarea dezideratului de a creste suprafata spatiilor verzi la minimul standardului european de 26mp/locuitor, – deziderat laudabil pe care dealtfel il sprijinim! – nu poate fi realizat in detrimentul structurii urbanistice si a identitatii culturale a oraselor/ localitatilor! De aceea propunem urmatorul articol de OUG (resp. completarea celui deja existent) dupa cum urmeaza (sau analog) – vezi textul cursiv sau in ghilimele:

La art. 71 se adauga:
Art. 71. – (4) Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi (…) este interzisa, „cu exceptia spatiilor verzi amenajate /abuziv/ /in anii 1945-1989/ pe amplasamentul pietelor publice din centrul istoric al localitatilor.”

Pentru evitarea unor eventuale abuzuri ale articolului OUG de mai sus, propunem urmatoarea completare a art. 71-4: „Schimbarea destinatiei acestor terenuri (= a spatiilor verzi amenajate /abuziv/ /in anii 1945-1989) se poate face doar in urma unei hotarari de Guvern.”

In speranta ca aceste considerente si propuneri sa fie luate in considerare, ramanem cu cele mai sincere urari de bine.

Cu stima
Hans Hedrich
director executiv
Asociatia Sighisoara Durabila

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *