Harta scolilor verzi din Romania!

In Romania se va intocmi, pana la sfarsitul anului, o lista a scolilor care desfasoara proiecte si activitati ecologiste, in care elevii sa fie activ implicati. Scopul campaniei este educarea si incurajarea unui stil de viata cu respect si grija fata de mediul inconjurator.harta scolilor verzi

Ideea a venit in contextul in care un recent studiu international arata ca dezechilibrul puternic generat la nivelul intregii planete, in principal de activitatile umane, reduce amenintator cantitatea de resurse naturale ale mediului inconjurator. In ritmul prezent de consum si de poluare, se estimeaza ca la mijlocul anilor 2030 umanitatea va avea nevoie de resursele echivalente a doua planete Terra pentru a-si sustine actualul stil de viata! Statisticile arata o crestere semnificativa in Romania ultimilor trei ani a proiectelor si activitatilor educationale dedicate protejarii mediului, implicand tot mai multi profesori si elevi in actiuni de reciclare, plantare de copaci, economisire a resurselor sau colectare selectiva a deseurilor, de cunoastere a problemelor de mediu, dar si de identificare a solutiilor pentru rezolvarea acestora.

PROIECTE INTERNATIONALE SIMILARE
Spre deosebire de tara noastra, la nivel international proiectele ecologice in cadrul scolilor se deruleaza de peste doua decenii. Spre exemplu, proiectul „Eco-Schools”, unul din programele desfasurate de Fundatia Internationala pentru Educatie de Mediu (FEE), este implementat in prezent in 44 de tari din toata lumea, implicand 25.000 de scoli, sase milioane de elevi, 400.000 de profesori si 4.000 de autoritati nationale si locale. In Romania exista deja 57 de scoli certificate cu statutul de „scoala Eco” care fac parte din elita celor aproximativ 2.360 de scoli Eco existente la nivel mondial si recunoscute de FEE. Campania „Harta scolilor verzi” va certifica si va premia programele si proiectele de cunoastere, de protejare a mediului si de implicare in comunitate initiate in perioada 2006-2009 in randul profesorilor si al elevilor claselor I-XII si derulate la nivel local. Fiecare scoala din Romania se poate inscrie in competitie in perioada 1 octombrie – 8 noiembrie 2009. Informatii si detalii pentru inscriere sunt disponibile pe site-urile www.nouanepasa.ro si www.cceg.ro. Printre principalele aspecte care vor fi evaluate de juriul competitiei se numara: temele si subiectele abordate la nivel local, national sau global, modul in care activitatile derulate contribuie la cunoasterea problemelor de mediu si identificarea solutiilor, implicarea in comunitate, precum si rezultatele finale obtinute.

TROFEU PENTRU CASTIGATORI
Intre 8 si 30 noiembrie 2009, proiectele castigatoare vor fi selectate de un juriu compus din reprezentanti ai initiatorilor acestui proiect, alaturi de reprezentanti invitati ai Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii si ai Ministerului Mediului, dar si ai organizatiilor asociate la nivel international: die Umweltberatung Lower Austria si Eco Counselling Luxembourg. Aceste doua asociatii detin o experienta bogata in domeniul educatiei ecologice si al proiectelor de protejare a mediului inconjurator initiate si desfasurate in scoli. In Austria, educatia de mediu este o disciplina integrata in programa generala de invatamant inca din anul 1979, iar programul… KOLOG – primul si cel mai important program national de educatie ecologica si dezvoltare in scoli – se desfasoara inca din anul 1986. Trofeul „Cea mai Verde scoala din Romania” va fi acordat scolii cu cele mai bune rezultate evaluate in cadrul competitiei si va consta intr-o excursie cu tema ecologica in Austria, una din tarile asociate proiectului. Scolile si programele inscrise in proiect vor forma la final „Harta scolilor Verzi din Romania”, ce doreste sa ofere o perspectiva la nivel national asupra activitatilor educationale dedicate protejarii mediului. Proiectul „Harta scolilor Verzi din Romania” este initiat de Henkel Romania in colaborare cu Centrul de Consultanta Ecologica Galati, si este sustinut de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *