Romania taie 3 hectare de padure pe ora!

Romania taie 3 hectare de padure pe ora!

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, in Romania dispar peste 3 hectare de padure in fiecare ora.

Bucuresti, 14 mai 2012 – Greenpeace a lansat astazi harta suprafetelor despadurite din Romania, in perioada 2000-2011, solicitand, cu aceasta ocazie, Ministrului Mediului si Padurilor, sa ia masuri urgente pentru protejarea padurilor.

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, in Romania dispar peste 3 hectare de padure in fiecare ora.

Studiul elaborat de Greenpeace arata ca suprafata forestiera totala despadurita si degradata, in perioada 2000-2011, a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an. Cele mai afectate judete sunt Suceava, Harghita, Arges, Maramures si Cluj.

Padurile acopera aproximativ 29% din suprafata Romaniei fata de media tarilor Uniunii Europene, care este de 42% si sunt concentrate in principal in zona montana.

„Studiul Greenpeace releva ca aproape jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla in actualele arii protejate. Mai grav este faptul ca sunt afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase. In comparatie cu alte tari din Europa, unde suprafetele ramase sunt mult mai mici, Romania are 218.500 de hectare de paduri virgine,” declara Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.

Fenomenul despaduririlor este foarte raspandit, mai ales in judetele montane, iar autoritatile au responsabilitatea de a gestiona si monitoriza interventiile forestiere. De asemenea, in cazul in care au loc taieri ilegale de arbori, este responsabilitatea autoritatilor sa efectueze controale si sa aplice sanctiunile necesare – iar unde este cazul, sa intocmeasca dosare penale.

O cercetare realizata de Greenpeace Romania arata ca, in perioada 2009-2011, s-au inregistrat peste 30.000 de cazuri de taieri ilegale de arbori, care s-au soldat cu sanctiuni (amenzi contraventionale sau dosare penale, in functie de gravitatea faptei). Cele mai multe cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in judetele Arges (peste 6.000), Gorj (2.500), Prahova (peste 2.000), Bacau (aproape 2.000). Cele mai putine cazuri de taieri ilegale s-au inregistrat in Giurgiu si Teleorman, cu cate 8, respectiv 39 de cazuri, unde suprafata de padure este semnificativ mai mica fata de alte judete.

Mai multe detalii pe pagina Greenpeace

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,209FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente